Emel Dari Bonda

Seorang Guru Bernama Zaharah

Emel ini diterima oleh sebahagian besar penulis-penulis yang pernah berbengkel dengan bonda Zaharah Nawawi sepanjang tahun lalu (2007).

Saudara,

Sekali lagi akhbar hujung minggu berskala besar (arus perdana) iaitu Mingguan Malaysia dan Berita Minggu ditawan oleh dua penulis baru yang lahir daripada bengkel anjuran Bahagian Pengembangan Sastera Kebangsaan (BPSK) DBP pada 2007.

Zawan Baba yang nama sebenarnya Mohd. Nazwan Hafeez Hashim berjaya menakluki Mingguan Malaysia keluaran 18 Mei 2008 dengan cerpennya berjudul Cahaya Dari Batu. Nazwan ialah peserta bengkel Penulisan Cerpen Penulis Muda (1) yang diadakan pada 15-17 Jun 2007 di Hotel Radius International Kuala Lumpur.

Selain itu, Syafiq Zulakifli dengan cerpen Hadiah Untuk Ustaz disiarkan di Berita Minggu keluaran Ahad 18 Mei 2008. Syafiq menyertai bengkel Penulis Musim Panas Karyawan Muda Luar negara yang diadakan dari 06-08 Ogos 2007 di Hotel Mandarin Court Kuala Lumpur.

Seorang lagi wajar dikalungkan bunga tahniah ialah Ibnu Ahmad Al-Kurauwi (nama sebenar Azman Ahmad). Ibnu Ahmad peserta bengkel Kepezi (Kelab Penulis Zaharah Nawawi) 2004 kali ini menakluki akhbar bertulisan jawi Utusan Melayu Mingguan keluaran Isnin 19 Mei 2008 dengan cerpen berjudul Al-Kisah Jabal Thur si Ayah.

Tahniah Nazwan, Syafiq dan Ibnu Ahmad Al-Kurauwi. Bukan mudah seorang penulis baru mendapat tempat siaran terus di media arus perdana. Selalunya(kebanyakannya) merangkak dari media-media kecil yang lain. Kebolehan serta bakat juga kesungguhan andalah yang membawa anda melambung sebegitu tinggi. Jangan sia-siakan bakat yang ada.

Tahniah Ibnu Ahmad Al-Kurauwi. Teruskan menulis tanpa menoleh ke kanan, kiri apatah lagi ke belakang. Jangan pandang ringan kepercayaan yang diberikan ketiga-tiga editor media arus perdana itu. Bertapaklah di sana, bersama saya dan rakan-rakan sebengkel yang terdahulu diberi tempat di media impian ramai itu.

Semoga perjalanan anda ke arah kejayaan semakin mantap.

-Zaharah Nawawi

(Sentiasa mendoakan)

Ulasan

Tahniah Syafiq,

Pengarang yang bijak, apabila dia mampu menyediakan cerpen yang baik tepat dengan tema dan masanya. Dan ke'mujur'an juga penting, andai tiada saingan ketika itu. Berikan saingan yang terbaik.

Ramai (di tanah air) yang mahu mendengar cerpen-cerpen 'Mesir' yang menyuntik kesedaran buat ummah.

al-Kurauwi
http://ibnuahmadalkurauwi.wordpress.com

Catatan Popular