STARS CENTRE : Pusat Maksiat Kaherah


Berapa kali anda pernah ke sini? Mungkin singgah ke Spinney untuk membeli barang-barang keperluan atau perkakas dapur. Mungkin juga mahu berbelanja sakan untuk menghilangkan rasa keboringan. Ada kemungkinan juga, saya anggap anda beraya di sini semata-mata untuk membuang masa yang ada. Itu semua jawapan terletak pada anda.

Saya juga pernah ke sini. Lalu di hadapan Stars Centre terus masuk ke dalamnya. Terletak 10 kilometer daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah, juga 2 minit daripada Hotel Intercontinental, Kaherah, tentunya bukanlah suatu tempat yang biasa. Jika tidak berisi poket kanan atau kiri anda, usah jejakkan kaki ke sini. (macam ayat-ayat belagak je?)

Bukan itu yang saya mahu maksudkan. Sebetulnya, ke mana langkah kaki kita bertapak, di situlah amalan kita akan dicatat. Justeru, apakah kita menyelusuri kawasan ini semata-mata ingin mendapat kepuasan atau hanya menganggap keseronokan itu bakal dibalas dengan maksiat semata-mata.

Boleh saya katakan, Stars Centre sama sahaja dengan Causeway Point di Singapura atau Alamanda, Putrajaya. Sama! Mungkin juga Kuala Lumpur City Centre. Tetapi anehnya, Stars Centre bukanlah tempat peleseran anak-anak muda remaja Mesir untuk menikmati kepuasan dengan melepak-lepak bersama rakan-rakan. Sedang mahasiswa Malaysia terus berasak-asak memenuhi ruang legar ini dan menghabiskan wang saku semata-mata ingin bebas.

Saya kira bukan semua daripada anda meladeninya. Kalaupun benar, hanya kebetulan sahaja . Ataupun jika fakta ini ada kebenarannya, mungkin hanya 10% daripada anda yang puas kerananya. Mungkin kita harus belajar lagi dan lagi.

Tidak salah singgah ke sana, tetapi ada sebab dan musababnya. Usah membawa dulang kosong ke sana dan pulang dengan dulang berisi. Bahaya sungguh!

Ulasan

Catatan Popular