Melengkapkan Kesugulan

Oleh : Ammu Amni

BETAPA benar hati saya tidak lagi seperti kalian. Hati saya sungguh berubah. Saya tidak banyak cabarannya. Jika kalian ada lapan, sembilan, sepuluh, malah lebih daripada itu, saya hanya kendong dua sahaja.

Barangkali saya menangis sendirian. Tidak sama dengan tangisan kalian. Dan, semestinya julat fikir saya harus bersatu. Bersatu menjulang kejayaan. Dan, semestinya saya sudah tertewas dengan keadaan ini semua. Saya telah harungi liku-liku pedih sebagai seorang mahasiswa. Dan, keinginan itu saya lampirkan buat kalian. Jangan buat seperti saya.

Saya akan memulakan gerak tari peperiksaan saya pada 7 Mei ini. Tentunya masanya berbaki sedikit. Sedari itu, saya harapkan doa yang menggunung daripada kalian.

Setelah natijah 'pelik' yang saya harus lalui, saya harus juga tempuh dan melengkapkan kesugulan diri.

Saya galas madah al-Quran dan Fiqh Muqaran buat kali ini. Tentu tidak seronok hanya menelaah bahan yang terlampau sedikit. Sedangkan saya tidak pernah terdidik belajar dengan perolehan madah yang sedikit. Ini tamparan hebat pada saya. Wah! Sungguh saya menahan sebak melihat rakan-rakan berlari meluncur laju daripada saya. Dan, kini saya inginkan kembali masa-masa dan waktu-waktu itu.

Al-Quran 18 Mei 2008
Fiqh Muqaran 25 Mei 2008

Fiqh - JAYYID
Usul Fiqh - MAQBUL
Qadaya Muaasirah - JAYYID
Hadith Ahkam - JAYYID
Bahas - MAQBUL
Al-Quran - ?
Fiqh Muqaran - ?


Fasal Awal

Tafsir Ayat Ahkam - ?
Manhaj Dakwah - MUMTAZ
Bahasa Inggeris - JAYYID JIDDAN

Adab Nusus - JAYYID

Ahwal Syakhsiah - JAYYID

Tentunya saya ingin melengkapkan kejayaan ini.


Ulasan

Catatan Popular