Kembalikan Kegemilangan Tamadun Islam - Najib

Segmen ini juga yang keluar di TV3, pada hari Isnin 19 Mei 2008. (Buletin Utama)

-Saya kira ini adalah berita yang masih lagi tidak ditulis oleh mana-mana akhbar di dalam arus perdana. Oleh kerana saya menghadiri sebagai pendengar, pencatat dan pengulas ini adalah berita utama daripada saya.

Kembalikan Kegemilangan Tamadun Islam - Najib

Oleh : Syafiq Zulakifli

KAHERAH, 18 Mei - Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak meminta agar semua umat Islam khususnya masyarakat pelajar di bumi Mesir mengembalikan kegemilangan tamadun Islam yang telah pupus suatu masa dahulu.

"Kita hendaklah mengembalikan kegemilangan tamadun Islam yang banyak memberikan kesan yang mendalam kepada umat Islam pada hari ini,"katanya.

Beliau berucap di dalam majlis ramah mesra bersama mahasiswa di bumi Mesir yang dihadiri hampir 200 orang mahasiswa di Hotel Intercontinental, Kaherah.

Katanya lagi, sebagai seorang Islam, tuntutan al-Quran yang merakamkan kalimah ulul-albab merupakan sesuatu gambaran bahawa ilmu Islam itu seharusnya mempengaruhi tuntutan akal yang tajam dan sempurna yang perlu dikaji demi memartabatkan Islam di muka bumi ini.

"Kita telah dituntut mendalami ilmu itu daripada buaian hingga ke liang lahad," katanya lagi.

***

Mungkin yang hadir lupa kepada makanan yang anda makan di hotel tersebut. Justeru, saya ingin membentangkan menu yang anda telah santap.

Entree

Marinated Salmon Gravlax with fresh salad & Honey Mustard Vinaigrette

Main Course

Roasted Beef Fillet Flavored Spices
Served With Flan potatoes and Medley of Vegetables

Dessert

Mango Parfait with Red Fruit Carlis

Ulasan

Catatan Popular