Dunia Pengacaraan : Satu Catatan Peribadi


Saya mula-mula menjadi pengacara majlis ketika berusia 14 tahun. Ketika itu, saya baharu mengenal untuk memegang mikrofon. Tidak sangka semenjak waktu itulah saya sudah berlatih berkomunikasi dengan audien.

Selepas setahun, saya mewakili sekolah untuk ke pertandingan syarahan, pidato dan pelbagai pertandingan yang melibatkan seni bercakap.

Antara majlis-majlis yang pernah saya dijemput untuk mempengerusikan adalah Majlis Anugerah Cemerlang, Majlis Perasmian Sekolah dan lain-lain.

Catatan yang paling saya ingat ketika mengacarakan majlis yang dihadiri oleh Yang Berhormat Brig. (Jen) Dato' Seri Abdul Hamid Zainal Abidin selaku Pengerusi Majlis Amanah Rakyat. Waktu itu tetamu yang hadir adalah wakil-wakil dan Naib Canselor Universiti Putra Malaysia.

Ketika itu saya paling jadi orang yang ketakutan, diminta mengacarakan majlis di dalam keadaan kelam kabut. Waktu itu saya diminta menjadi 'bidan terjun' dan saya sememangnya tidak bersedia untuk mengacarakan majlis yang sebegitu besar.

Namun, Allah sahaja yang Maha Membantu waktu itu. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan sempurna.

Ya! Saya mampu mengacarakan majlis rasmi sahaja. Sedang begitu pun, untuk mengacarakan majlis tidak rasmi seperti Macam-Macam Aznil, Akademi Fantasia apatah lagi program-program pelik tidak mampu untuk saya lakukan.

Tambahan : Sedang layari internet, saya terjumpa Show Producer milik pakcik saya sendiri di Singapura. Sememangnya beliau adalah salah seorang pengacara di sana. Tentunya pengalaman beliau lebih banyak daripada saya.


Ulasan

nota untuk Syiah berkata…
salam...

enta memang suka jadi pengacara ya?

siapa nama pakcik enta di singapore tu? dia dari Media Corp ke?
Tarbus Merah berkata…
salam...

ada lah sikit-sikit...

Dia ada syarikat sendiri

Catatan Popular