Seorang Teman II


Mahathir Mazizan, seorang teman lama.
Tinggal di Johor Jaya.
Mahasiswa universiti Malaysia.
Tahniah buatnya.
Kini sudah jadi pegawai di selatan negara.

Saya mengenali beliau semasa menuntut di Maahad Johor. Teringat lagi kisah silam kami berdua, pada malam nama pengumuman kemasukan ke IPTA pada tahun 2004 yang lepas, saya dan beliau berada di rumah saya.

Menunggu sehingga jam hampir 3 pagi dan akhirnya, keputusan kemasukan IPTA menunjukkan saya dan beliau ditempatkan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Kami memperoleh Fakulti Syariah dan Undang-Undang. Seronok memang seronok. Siapa yang tidak seronok berjaya dapat masuk IPTA.

Akhirnya, saya dan kawan-kawan menjadi mahasiswa IPTA. Hampir seminggu di USIM, akhirnya saya membuat keputusan berhenti kolej dan melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, Mesir.

Saya berbangga kerana saya di antara mahasiswa yang terpilih ke sini. Bumi bertuah yang mengenalkan saya dengan isy, tokmiah, ruz bil-laban. Ini dunia saya.

Dan kini, setelah masa berlalu hampir empat tahun, kini beliau sudah pun menjawat jawatan sebagai Pegawai Tadbir (N 41) di Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Alhamdulillah, rezeki beliau. Moga-moga rezeki kita ada juga di sana.

Ulasan

Catatan Popular