Seni Bercakap : Mengapa Perlu Dilatih?


KAWAN-kawan saya kata, apabila mereka pulang ke Malaysia, mereka akan merampas mikrofon daripada ustaz-ustaz di masjid. Ada pula yang berkata, mereka mahu merampas tongkat khatib dan membacakan khutbah ketika hari Jumaat. Ada pula yang masih meneruskan minat itu untuk menyampaikan ceramah di sekolah-sekolah atau agensi kerajaan dan swasta.

Namun, mereka menganggap perkara itu hanya dilakukan ketika berada di dalam kelompok masyarakat suatu hari nanti.

Saya menjeling tajam. Seakan-akan angan-angan mereka saya tertawakan. Itu cita-cita mereka. Sedari awal, saya bukanlah mampu bercakap secara langsung seperti hari ini. Ini adalah satu latihan.

Sebermula pengalaman saya lewat beberapa tahun yang lalu. Seingat saya hampir sepuluh tahun ia dibangunkan. Mula-mulanya seni menggigil yang saya belajar. Berketar mikrofon ketika bercakap dan tergagak-agak di dalam menyusun bicara. Tetapi, apabila latihan ini sudah digilap dari hari ke hari saya ketahui apa yang saya bicara ini.

Hingga ke hari ini, saya merakam setiap kata-kata saya. Kemudian, saya pulang dan analisis kata-kata itu. Saya ambil dua pendekatan, pertama, kata-kata ini lahir daripada hati atau lahir daripada nafsu.

Saya menginjak usia lagi. Memahami kehendak diri yang inginkan sesuatu dan saya belajar satu demi satu.

Justeru, mereka yang hanya berangan-angan tadi, usah setting minda anda itu.

Ulasan

Catatan Popular