Program Bersama Habiburrahman Sheirazy

Lokasi Program Berlangsung

Di antara kawan-kawan yang mewakili PMRAM

Kang Abik menyampaikan ceramahnya bersama moderator dari FLP (Forum Lingkar Pena)

i

SYUKUR dipanjatkan kepada Ilahi kerana saya dan rakan-rakan dari PMRAM dapat bersama-sama Kang Abik (Habiburrahman El Shirazy) penulis novel Ayat-Ayat Cinta di dalam program penulisan novel bersama beliau seharian ini. Program telah berlansung di Asrama Jawa Timur Indonesia,Hayyu Asyir, Musallas, Kaherah, Mesir. Kedatangan Kang Abik ke Mesir membawa tuah yang amat bermakna kepada kami semua.

Jika saya ingin mengistilahkan peribadi pada hari ini, istilah yang paling tepat adalah penat. Tetapi, saya simpan kepenatan itu jauh ke dalam agar yang lebih menjadi perkara utama adalah minat dan kecenderungan itu digarap melalui bakat dan disiplin yang berterusan.

Saya mengkoreksi diri. Di mana nilai karya saya sebenarnya. Namun, sedikit motivasi diri terbit tatkala mendapat bimbingan daripada penulis novel best seller. Walaupun sedari maklum, Ayat-Ayat Cinta saya mahu kelaskan sahaja sebagai Novel Pop Islami, tetapi sebagai penulis baru, saya seharusnya belajar bukan mengkritik.

Saya faham, berapa ramai kawan-kawan kita yang asyik berbicara tentang sastera semasa berkarya, namun pandangan Kang Abik ada juga benarnya. Daripada satu sudut yang luas, saya mengkelaskan perihal penulis adalah sebagai seorang penulis. Ini kejayaan mereka.

Terima kasih kepada Kang Abik. Sekurang-kurangnya saya sudah bertambah guru untuk menuntut ilmu sastera. Dan, bukan calang-calang insan yang berbicara tentang dunia penulisan ini. Tahniah Kang Abik. Novelmu sudah menjangkau 400,000 buah di Indonesia. Jika di Malaysia, tentu sahaja berganda-ganda.


ii

Usai menghadiri program bersama Kang Abik, saya dikunjungi oleh ustaz kita dari Jordan di Pejabat PMRAM. Wah! Seronok benar bertemu seorang mahasiswa graduan Al-Azhar dan mantan mahasiswa Sarjana UIAM. Ustaz Mujahid kini sebagai mahasiswa Kedoktoran di Universiti Jordan.

Moga-moga kejayaan beliau disusuli dengan kehadiran kawan-kawan kita akan datang. Sebagai seorang pemerhati serius, saya menjangkakan bahawa nilai Badan Pengurus PMRAM suatu ketika dahulu bukanlah sesuatu yang santai semata-mata kerana mantan-mantannya sudah menunjukkan taring. Saya doakan ada juga di antara kita yang mengikut jejak langkah beliau.

Ustaz Mujahid adalah salah seorang mantan Badan Pengurus PMRAM sesi 1998,1999.


Ulasan

Catatan Popular