Penasihat Boneka


Jika mahu dihitung, saya di antara insan yang mampu untuk mencoretkan beberapa ceritera setiap hari. Pertama, kerana seharian saya mendengar orang bercakap, dan saya memerhati gerak kerja dan langkah seseorang. Saya bukan seorang ahli pemikir. Tetapi, saya harus menjadi orang yang ada akal untuk berfikir.

Setiap hari tentunya ada saja yang mahu diceritakan. Manakan tidak, setiap malam saya menghabiskan malam-malam saya dengan bermesyuarat dan berbincang tentang masalah persatuan. Dan saya kira bahawa kalian juga ketahui bahawa persidangan muktamar akan berlangsung tidak lama lagi. Justeru, tidak hairanlah di dalam kesuntukan masa terakhir nyawa saya ini, saya perlu sibukkan diri.

Perbincangan kali ini saya akan pusatkan kepada tajuk yang sinonim dengan salah satu jawatan di dalam sesebuah persatuan.

Mungkin mudah jika saya katakan, tanpa seorang penasihat, sesebuah organisasi itu tidak lengkap. Namun, bagaimanakah wujudnya Penasihat Boneka.

Mudahnya saya coretkan begini. Ada beberapa pihak mengeluh mengatakan bahawa mereka sekadar menjadi penasihat boneka untuk sesebuah persatuan. Mereka hanya dilantik di atas kertas, lantas sepanjang sesi kepimpinan beliau, langsung tidak pernah sekalipun mereka dijemput untuk menghadiri mesyuarat organisasi tersebut.

Saya ceritakan begini. Kami di peringkat induk (PMRAM) tidak pernah langsung mengabaikan seorang pun penasihat kami. Malah, ada beberapa ketika, kami menghargai seramai hampir lima atau tujuh orang penasihat mampu duduk di dalam meja mesyuarat di dalam masa yang sama.

Namun, mungkin hal dan keadaan ini sebaliknya berlaku di DPM dan BKAN. Saya melihat perkara ini daripada aspek BKAN. Setahu saya, ada BKAN yang mengekalkan matan begini;
"Seorang penasihat dilantik di kalangan Badan Pengurus PMRAM". Justeru, bagaimana istilah dan matan ini dilaksanakan?

Aduh! Sungguh asing saya melihat kepimpinan hari ini. Dan, tidak salah saya katakan pihak-pihak yang mendakwa mereka sebagai penasihat boneka ada kebenarannya.

Harapan saya, insaflah!


Ulasan

Catatan Popular