Multaqa Al-Azhar : Apakah Resolusinya Nanti?


KINI sedang berlangsung Multaqa Alumni Al-Azhar yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Program yang dihadiri oleh graduan Universiti Al-Azhar, Mesir merupakan suatu pengiktirafan bersejarah kepada negara (Malaysia) di dalam hal-hal pencetus revolusi ketamadunan Islam pada hari ini.

Sedia maklum, Malaysia berulang-ulang kali diiktiraf sebagai negara Islam. Melalui penekanan 10 prinsip Islam Hadhari yang mula diperkenalkan lewat tahun 2004 yang lalu, memungkinkan suatu ketamadunan 'baru' diwara-warakan untuk digunakan oleh generasi mendatang.

Pemikiran golongan cendiakawan Islam suatu masa dahulu tidak terangsang dengan idea-idea sebegini rupa. Rentetan daripada itu, hari ini di dalam suasana dingin semula jadi alam, Malaysia lebih selesa digelar negara berstatus Islam Hadhari yang menjadi tonggak pentadbiran.

Justeru, keretakan status ini menjadi bualan pada semua peringkat. Ianya lebih memaksa pro-pembangkang menjadikan 'hujah' terancam ini sebagai suatu dasar yang boleh dijungkir balikkan.

Nah! Realitinya keretakan ini masih berlaku. Pro-kerajaan terus mendesak pemikiran dan ideologi pemahaman terhadap nilai dan prinsip ini, dan pro-pembangkang bermati-matian menafikan kerajaan sebegini.

Walang tampak membesar. Kepincangan terus melanda. Mabuknya, kepada rakyat yang bergelar hamba pemerintah. Rakyat kini membilang hari. Penamaan calon dan hari mengundi.

ii
Bukankah multaqa ini akan menjadi pendinding diri? Sekurang-kurangnya status Al-Azhar itu masih diperlukan lagi. Masalahnya, berapa kerat di antara graduan ini memanfaatkannya?

Lantaran itu, di sanalah munculnya golongan pro pro pro.

iii
Dan, kita ingin juga mendengar, apakah resolusinya nanti!

http://alumnialazhar.orgUlasan

Catatan Popular