TAHUN 2008 : Penuh Tanda Tanya

Seramai lapan orang yang layak kekal. Namun, hanyalah lima orang sahaja yang akan dikekalkan? Siapakah mereka?


Suruhanjaya Pilihanraya PMRAM 2008 telah pun mengeluarkan senarai calon kepimpinan Badan Pengurus sesi akan datang. Ini bermakna, hanyalah Ustaz Khairul Anuar bin Ismail yang akan kekal sebagai Presiden PMRAM bersama-sama dengan 9 orang muka-muka baru Badan Pengurus PMRAM yang lain. Justeru, menjadi persoalan dan tanda tanya, siapakah yang akan menjadi Badan Pengurus kekal pada sesi mendatang.

Mengikut perencanaan lebih daripada lima orang yang akan layak menduduki kerusi kepimpinan pada sesi 2008 nanti. Bermacam-macam andaian yang saya dengar dari jauh. Paling menakjubkan adalah ramalan bakal calon Presiden PMRAM adalah benar-benar meleset. 90% daripada ahli PMRAM sememangnya tidak menjangkakan bahawa Ustaz Khairul Anuar bin Ismail akan menjawat jawatan sebagai Presiden PMRAM 2008 kerana melihatkan prestasi kedudukan beliau hanyalah sebagai Ketua Badan Komunikasi dan Bahasa Arab pada tahun 2007.

Ini mengulangi sejarah Ustaz Tuan Haron Tuan Cob pada tahun 2004 apabila beliau yang sebelum itu hanyalah Ketua Badan Sambutan dan Rehlah terus diangkat sebagai Presiden PMRAM pada tahun 2004.

Dan kini, untuk pengetahuan kalian lebih daripada lima orang badan pengurus yang layak kekal untuk sesi akan datang. Namun siapakah mereka? Daripada lapan orang yang tersenarai layak pada sesi mendatang, siapakah lima orang tersebut? Adakah Ustaz A, atau Ustaz B dan seterusnya...

Secara peribadi saya meramalkan bahawa sesi 2008 adalah sesi paling menggemparkan kerana ramalan dan tanggapan kita untuk menentukan siapakah yang akan menduduki kerusi kekal sukar ditafsirkan. Apapun, sebagai orang yang 'lama' berada di dalam kepimpinan PMRAM ini, saya amat berterima kasih kerana PMRAM telah mengajar saya erti mengenal, mengatur dan memikir. Hasilnya, kini saya telah menjadi 'orang'.

Saya mendoakan agar kepimpinan mendatang akan menyebarluaskan program-program thaqafah khususnya dan medan PMRAM adalah semata-mata memastikan mahasiswa Al-Azhar disuapkan dengan ilmu-ilmu berguna sebagai bekalan untuk pulang ke Malaysia nanti. Kebajikan adalah perkara utama, disamping juga keperluan-keperluan yang lain nanti.
Ulasan

Catatan Popular