PMRAM 2008 : Sudah Bersedia!

Anak-Anak Damanhur

Jika kini di Malaysia, semua kerusi DUN dan Parlimen sudah sibuk difikirkan oleh badan pilihanraya daripada BN, PAS, PKR, DAP, BEBAS dan lain-lain. Di Mesir, lain pula terjadi. Pengagihan kerusi kepimpinan PMRAM sesi 2008 telah pun dibahagikan.

Daripada satu sudut yang benar, ianya seakan-akan memberikan gambaran bahawa persediaan ke arah Muktamar Sanawi PMRAM ke-75 telah pun hampir. Dan, insya-Allah jika tiada perubahan, PMRAM akan bertukar kepimpinan pada bulan Mac nanti.

Tarikhnya? Masih belum dapat diputuskan. Namun, ada desas-desus mengatakan bahawa muktamar tahun ini akan diadakan pada minggu BKAN. Kesahihannya, masih belum lagi dapat diputuskan.

Tempat dan lokasi pilihan untuk mengadakan muktamar juga masih lagi menjadi tanda-tanya. Penganjuran program selama dua tahun di Nadi Riadhi, Madinah Nasr menunjukkan ada yang kurang bersetuju dan ada pula langsung yang terpaksa menerimanya. Mengapa?

Namun, jika tidak ada lagi lokasi yang munasabah, di mana lagi tempat pengajurannya? Adakah perwakilan sanggup membayar LE 50.00 seorang semata-mata untuk menghadiri muktamar?

Perkara ini sewajarnya difikirkan oleh semua pihak. Saya mencadangkan ada buah fikir daripada sesiapa sahaja yang boleh memberikan bantuan ini. Saya sudah berpengalaman sebagai pengarah mukmatar pada tahun lalu. Cukup perit sebenarnya di dalam mencari lokasi. Yang penting, tempatnya harus di Kaherah. Jika tempat itu baik dan selesa bagi anda, tiada salahnya menjadi pencadang tetap kepada PMRAM.

Saudara,

Kepimpinan akan datang adalah kepimpinan muda. Justeru, saya memohon agar kita selaku ahli PMRAM sewajarnya memikirkan di manakah kita wajar meletakkan generasi pewaris ini sebagai model utama di dalam menggerakkan misi dan visi ke arah kecemerlangan sebuah persatuan.

Anda semua sudah 'tidak sanggup' mahu ditaklifkan. Justeru, apa salahnya kita membantu.

Kerusi presiden sesi mendatang telah pun diketahui. Namun, siapakah yang akan merasai pintu Majlis Presiden yang lain? Timbalan Presiden? Naib Presiden 1? Nain Presiden 2? Yang penting, pembahagian telah pun dibahagikan dengan baik dan saksama. Cuma, kita wajar menantikan siapakah yang akan mengisi kekosongan itu nanti.

Nota:
Akan ada kejutan untuk pentadbiran sesi mendatang. Itu janji saya!

Ulasan

Catatan Popular