Pelajar kita di Mesir terlepas hukuman gantungPetikan Akhbar Utusan Online hari ini
(18 Januari 2008)

SHAH ALAM 17 Jan. – Pelajar Malaysia di Mesir, yang dituduh membunuh rakan senegaranya Jun tahun lalu terlepas daripada hukuman gantung sampai mati dalam perbicaraan di Mahkamah Mesir 14 Januari lalu.

Bagaimanapun, tertuduh yang merupakan pelajar tahun dua, Jurusan Bahasa Arab di Universiti Al-Azhar cawangan Mansourah itu dikenakan hukuman penjara 25 tahun atas kesalahan tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Belia dan Mesra Rakyat Selangor, Datuk Abdul Rahman Palil berkata, beliau mengetahui berita itu menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar oleh pegawai Malaysia di sana.

‘‘Saya dimaklumkan, pelajar terbabit juga dibenarkan membuat rayuan bagi mengurangkan tempoh hukuman penjara yang dikenakan ke atasnya,” katanya di sini hari ini.

Abdul Rahman enggan mendedahkan identiti pelajar yang berasal dari Dengkil, Selangor dan ditaja oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS) itu.

Jun tahun lalu, pelajar terbabit ditahan di Penjara Mesir selepas membunuh rakannya, Mohamad Ishak, 22, yang sedang mengulang kaji pelajaran di rumah sewanya.

Mangsa yang berasal dari Chendering, Kuala Terengganu itu ditemui mati setelah dipukul dengan kayu dan ditikam bertalu-talu di seluruh tubuhnya.

Ketika hari kejadian, tertuduh dipercayai pergi ke rumah mangsa bagi mencari kawan-kawan mangsa yang dikatakan berselisih faham dengannya.

Bagaimanapun, mangsa yang ketika itu sedang melayari Internet sambil membaca buku kemudiannya, dipukul oleh tertuduh dengan sebatang kayu sebelum ditikam bertubi-tubi menggunakan pisau.

Abdul Rahman berkata, keluarga pelajar terbabit belum dimaklumkan berhubung keputusan mahkamah Mesir itu dan beliau akan mengarahkan pegawainya untuk memaklumkan keputusan itu secepat mungkin.

Nota:

Semalam, saya kurang pasti mengapa laporan siasatan kes Allahyarham Mohamad Ishak saya buka di dalam folder Setiausaha Agung PMRAM. Saya teringat-ingat kembali detik dan waktu ketika saya berada di rumah mangsa dan melihat sendiri perkara yang terjadi.

Malamnya, ketika membuka laman Utusan Online, berita di atas yang saya dapat. Aduh! Petanda ini yang saya dapat rupanya.

Teringat-ingat kembali dengan kawan-kawan di pejabat, kami berseloroh, sekarang umur kita 23 tahun, tambah 25 tahun lagi cukuplah 48 tahun lebih kurang. Jadinya, ketika itu kau cakaplah kat cucu kau, kes tu atuk yang selesaikan di Mesir dulu. (Masa suspek dah keluar penjara la)

Kemudian, cucu pun terangguk-angguk mendengarkan.


Ulasan

Catatan Popular