Nasi Ayam

Ini nasi ayam ketika di Pulau Pinang
(Kenangan September 2006)

Sudah lama saya tidak memasak. Bukan kerana malas. Tetapi saya lebih mudah makan di luar, di kafeteria yang terletak di Hayyu Sabie. Antaranya, saya singgah makan tengah hari di Restoran Sri Kelantan dan Restoran Arau. Tentunya juga makanan tengah hari saya adalah nasi campur. Mahu masak di rumah, saya berfikiran. Saya seorang sahaja di rumah. Dan, saya harus hadir ke kelas lughah pada jam 1.00 petang. Justeru, saya sememangnya memaksa mengubah jadual harian saya sendiri.

Sudah jadi kebiasaan, orang Malaysia seperti saya akan makan makanan Malaysia. Makanan Arab bagaimana? Saya juga tidak ketinggalan untuk menikmati makanan Arab di sini. Tapi perlu jimat. Jika mahu makan firakh masywi tiap-tiap hari, boleh muflis. Tapi, kalau makan tokmiah tiap-tiap hari tentunya sudah berbaloi.

Jemaah Haji PMRAM sudah tiba. Dan, semestinya makanan yang menjadi pilihan adalah 'Air Zam Zam' dan 'Kacang Pandai'. Saya kurang pasti, dari mana asal usul nama kacang pandai. Dan, saya kira moga-moga dengan makan kacang pandai, saya juga akan pandai.

Insya-Allah, saya akan kemaskinikan maklumat berkenaan haji beberapa hari lagi.

Ulasan

Catatan Popular