Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim


Oleh SETIAUSAHA AGUNG PMRAM

KAHERAH 13 Jan. – Mahasiswa Al-Azhar digesa untuk melakukan anjakan paradigma disamping berubah ke arah minda pemikiran kelas pertama. Ustaz Wan Abdul Halim Wan Chik berkata, mahasiswa yang cemerlang seharusnya berfikiran cemerlang sebagaimana ulama-ulama silam Al-Azhar berfikir.

"Penerokaan terhadap ilmu-ilmu baru harus diterokai oleh mahasiswa Al-Azhar agar dapat menjadi sumber utama yang dapat digunakan pada masa akan datang. Kita juga ingin melihat akan wujudnya satu idea baru yang akan dilaksanakan oleh generasi pada hari ini."

Beliau mengambil contoh Koperasi Muslimin Berhad yang ditubuhkan pada hari ini adalah berdasarkan idea-idea generasi beliau yang telah disepakati bersama dan akhirnya dikembangkan seperti yang wujud pada hari ini.

Ustaz Wan Abdul Halim yang ditemui di Asrama Darul Aman, Hayyu Sabie, Kaherah merupakan mantan Timbalan Presiden PMRAM pada tahun 1979 hingga 1981. Beliau juga pernah memangku kerusi Presiden PMRAM pada tahun yang sama apabila Presiden PMRAM, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman pada waktu itu pulang ke Malaysia.

Hadir sama di dalam perjumpaan tersebut adalah beberapa orang Badan Pengurus PMRAM sesi 2007 yang diketuai oleh Ustaz Hairul Nizam bin Mat Husain selaku Presiden PMRAM.

Mengulas berkenaan Rumah Melayu yang ditukarkan dengan nama Dewan Malaysia Abbasiah Kaherah, beliau berkata perkataan serta nama Melayu pada Rumah Melayu seharusnya dikekalkan.

"Pada masa akan datang, apabila negara Mesir dihadiri oleh orang yang berbangsa lain, mereka boleh mengatakan itu hak mereka kerana perkataan Melayu pada Rumah Melayu telah dihapuskan."

Beliau selaku kepimpinan pada tahun 1979 juga menceritakan kenangan pahit dan manis semasa mentadbir PMRAM dan menganggap bahawa operasi pentadbiran PMRAM yang aktif semula pada tahun 1979 merupakan sesuatu kenangan yang indah.

Ditanya mengenai kenangan yang manis ketika berada di dalam pentadbiran, beliau berkata alat muzik PMRAM ketika itu seperti piano telah dijual kepada orang Arab kerana ingin memfokuskan kepada tujuan mahasiswa datang ke Mesir adalah semata-mata untuk belajar bukan bermuzik dan sebagainya.

Beliau juga menggesa mahasiswa Al-Azhar agar tidak menjauhkan diri dengan persatuan kerana tanpa persatuan dan organisasi, pemikiran kita tidak akan berkembang.

"Kita hendaklah melihat organisasi itu sebagai sesuatu keperluan yang penting," katanya lagi mengakhiri pertemuan.

Nota:

Ini kali pertama saya dapat menulis di dalam laman web pmram. Insya-Allah, keterlibatan saya di dalam dunia berita ini akan diteruskan pada masa-masa mendatang.

http://www.pmram.orgUlasan

Catatan Popular