Keadilan Untuk Penulis

Karya Ibnu Sina yang diteladani sehingga ke hari ini

29 Mei yang dinobatkan sebagai Hari Seniman adalah keadilan yang merupakan anugerah kepada semua anak seni. Ini termasuklah karyawan, budayawan, penulis, pelukis, dan semua yang berkaitan dengan dunia seni. Penghargaan ini jelas membuktikan YB Dato Seri Dr. Rais Yatim selaku Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia berkerja untuk kementeriannya.

Namun, daripada sudut yang lain ada nilai murni yang diharapkan tidak menjadi. Lihat sahaja daripada beberapa peruntukan yang sepatutnya dibelanjakan secara adil tidak dapat diberikan sewajarnya. Malah, adalah lebih malang industri hiburan tanah air merupakan taburan peratus tertinggi yang diperuntukkan oleh pihak yang bertanggungjawab di dalam melahirkan 'ulama-ulama neraka' pada hari ini.

Ini jelas dibuktikan apabila Anugerah Bintang Popular Berita Harian yang memperuntukkan sebanyak RM 1.5 juta untuk dibelanjakan bagi mengiktiraf program tersebut. Malah, penganjuran ini menunjukkan bahawa nilai seni tidak berlaku secara saksama daripada satu bentuk seni kepada satu bentuk seni yang lain.

Cubaan ini saya buktikan apabila melihat beberapa anugerah yang diberikan kepada penggiat seni tanah air. Rentetan daripada Anugerah Skrin TV3, Festival Filem Malaysia, dan beberapa anugerah lagi yang semata-mata mem'beranak' kan lagi anak-anak hingusan dijalanan.

Malah daripada beberapa pemikiran yang cuba dicanang oleh media ini, saya kira cukup 'dangkal' penulis skrip popular mudah-mudah saja mencuat menerima anugerah. Dan, tiada satu unsur pun yang boleh dikira baik dan mampu diteladani daripada penganugerahan itu.

Adalah malang, sebagai negara yang makmur (bukan kuih makmur) melahirkan kader-kader neraka semata-mata.

Saya yakin dengan tanggungjawab dan amanah yang terpikul oleh individu yang bergelar insan yang bertanggungjawab masalah ini mampu diselesaikan dengan baik dan saksama.

Justeru, saya mencadangkan agar pihak-pihak swastwa khususnya marilah sama-sama membantu pendidikan sastera dan penulisan kita demi melahirkan karya yang bermutu dan bukan semata-mata karya popular.

Ulasan

Catatan Popular