Cairo International Book Fair CIBF 2008


Check-list of CIBF 2008

Ma'arad Kitab akan berlangsung mulai hari ini (23 Januari hingga 4 Februari) nanti. Tahun ini, masuk tahun ke-4 saya menghadiri pesta buku seperti tahun-tahun lalu.

Keseronokan hadir ke Pesta Buku Antarabangsa Kaherah ini sememangnya dirasai oleh sebahagian mahasiswa di bumi Mesir ini.

Teringat lagi, semasa tahun satu dahulu saya membelanjakan lebih daripada RM 1,000 untuk membeli buku-buku di sana. Dan kini, setelah 4 tahun bermukim di Mesir, keperluan itu sudah saya tinggalkan sedikit demi sedikit. Paling kurang pun, setidak-tidaknya saya akan membelanjakan sekitar LE200 ke LE300 sahaja.

Sedangpun begitu, ada ramai teman-teman masih mengatakan pada saya, ada lagi kitab-kitab muktabar yang saya belum beli. Benar! Kitab-kitab pun bukannya semua murah!

Dan, pada kesempatan ini suka saya cadangkan beberapa perkara yang perlu difikirkan sebelum anda ke pesta buku tersebut.

1. Pastikan anda menulis buku apa yang ingin anda beli.

Sebagaimana anda ke supermarket membeli belah, begitu juga di sini. Anda haruslah menulis tajuk-tajuk buku yang anda inginkan. Contoh: Minhaj Tolibin, Imam Nawawi. Anda juga perlu tahu bahawa pesta buku ini bukan pesta buku yang kecil. Ia seperti pesta buku dunia kerana menghimpunkan lebih daripada 200 buah syarikat buku di seluruh negara.

Pengalaman saya beberapa tahun yang lalu, saya jarang-jarang dapat menghabiskan semua "Hall Exhibition" dalam masa sehari. Paling tidak ia memakan masa sehingga 4 atau 5 hari barulah anda akan sempurna sebagai seorang pelajar yang mahu belajar.

2. Kenalpasti nama 'Syarikat Penerbitan'

Usah sesuka hati membeli buku di sana. Sememangnya anda akan rambang mata apabila melihat ada beberapa syarikat yang menawarkan harga buku yang jauh lebih murah. Usah lihat pada nama syarikatnya, namun lihatlah pada isi kandungan buku tersebut.

Anda perlu kenal Ibn Baz, Al-Uthaimin, dan beberapa tokoh ulama Wahabi. Usah sesekali menjadikan buku ini sebagai metod pembacaan anda.

Di Pesta Buku Antarabangsa ini juga, anda sewajarnya berhati-hati dengan teknik kotor sebahagian penjual yang mengenakan harga mengikut hari. Contoh: Hari ini anda datang membeli buku tersebut dengan harga LE30.00. Esok, apabila anda datang sekali lagi, dan bertanya berapa harganya, penjual akan mengatakan LE 50.00. Wah! Bijak sungguh si penjual menipu.

Kemudian, dari satu sudut yang lain, anda perlu memastikan bahawa si penjual akan menjual harga yang mahal ketika pengunjung ramai. Oleh yang demikian, usah berfikir-fikir lagi, undur saja daripada balapan itu. Mampir ke kedai yang lain.

3. Beli kerana anda tahu itu sebuah buku.

Ramai orang membeli buku tetapi tidak ada tujuan. Alasannya, 'saya lihat abang-abang senior beli buku ini'. Usah mencari helah. Beli buku yang anda tahu bahawa ia adalah sebuah buku yang ilmiah dan ditulis oleh orang yang ilmiah juga.

4. Datanglah ke pesta buku lebih daripada tiga kali.

Usah memporak perandakan diri anda dengan hanya datang sehari sahaja. Lakukan yang terbaik untuk diri anda. Anda seorang pembaca cemerlang.

5. Dapatkan bahan-bahan yang bermutu.

Belilah buku bahasa Inggeris dan majalah-majalah ilmiah yang murah untuk anda. Manfaatkan masa anda juga dengan membaca.

Mulahazah

Saya meletakkan fikiran saya terlalu jauh. Mengapa saya jarang bertemu dengan syarikat daripada Malaysia menjual bukunya di Pesta Buku Antarabangsa ini. Namun, ada kawan-kawan berkata, saya masih belum dapat mengesani!


Ulasan

Chart Smart berkata…
NICE Blog :)

Catatan Popular