Khud Ya Ammu


Ketika ingin meninggalkan perkarangan Universiti Al-Azhar pagi tadi, saya disapa oleh seorang arab yang saya kira beliau adalah Pembantu Am Rendah di jamiah tersebut. Beliau menerpa saya seraya mengambil sebatang pen yang bertulis "BANK NEGARA MALAYSIA"

Lantas, dia mula menyelitkan pen tersebut ditelinga kirinya. Saya berkekehan sendiri.

"Ya ammu, enta ayiz di 'alam?"
(Wahai pakcik, kau mahukan pen ini?) Dia mengangguk.

Aku dapatkan pen ini dari Malaysia. Benar! Ketika Karnival Kerjaya Timur Tengah yang lalu, saya dapatkan di booth gerai Bank Negara Malaysia. Justeru segala barang-barang dan goodies yang diberikan disimpan sebagai kenangan. Seingat saya, saya adalah antara makhluk yang dicipta Allah untuk menyimpan segala khazanah peribadi. Dan seingat saya juga, ketika kecil dahulu, saya menyimpan roti yang tidak dimakan di dalam beg sekolah lantas apabila ayah sendiri menggeledah beg tersebut mahu maki hamun yang saya terima.

Tahulah kalian bahawa saya seorang 'muzium'.

Pakcik tersebut masih memegang pen saya tadi lantas saya merayu agar pen itu dipulangkan. Saya mengatakan, pen ini adalah pemberian kerajaan Malaysia dan saya amat menghargainya. Beliau langsung tidak mempedulikan permintaan saya dan kali ini pen saya disimpan terus di dalam kocek poket bajunya. Tewas.

"Hadaya."

Itulah harapan beliau. Mengharapkan hadiah daripada seorang mahasiswa kepada beliau. Akhirnya saya berikan jua pen tersebut dengan janji,

"Ba'da sanah, insya-Allah ana gai fi hazi gamiah wa haza alam maugud."

Akhirnya saya terkesuh-kesih meninggalkan perkarangan Al-Azhar kerana saya perlu dapatkan bas segera menuju hayyu sabie.

Ulasan

Catatan Popular