Lumrah

Mungkin tidak sama berhari raya di perantauan dan di Malaysia. Ada suka dan ada yang duka. Suka kerana dapat berhari raya bersama saudara mara yang rapat. Mungkin juga duka kerana terkenangkan orang yang sudah tidak lagi ada di sisi.

Lumrah. Sebagai seorang insan yang mengenal erti kehidupan, hidup mati adalah ketentuan Allah. Namun, yang pergi tetap pergi. Kepada mereka yang telah ditimpa musibah untuk 1428H ini moga-moga dikuatkan hati-hati mereka untuk bersabar.

Sementelah beberapa hari menyambut hari raya di perantauan, tiada yang manis-manis boleh diceritakan. Tanggapan saya mudah. Saya bukan anak orang kampung yang banyak ceriteranya. Saya juga bukan punya keluarga besar yang boleh menghimpunkan saudara-mara dari seluruh pelusuk bumi. Dengan keadaan sakit tidak menentu ini, jarang-jarang dapat menikmati kepuasan hari raya.

Longlai kaki melangkah. Sepanjang hari raya ini, saya belum dapat lagi meneguk air manisan. Tekak masih sakit. Ulsur kata mak saya. Tonsel kata makcik saya. Yang mana satu betul, saya kurang pasti. Tapi, ini lumrah hidup. Nikmat sihat ditarik sementara. Moga-moga akan beroleh sembuh esok atau lusa.

Semalam, saya yakin dan percaya Malam Gema Aidilfitri di Asrama Pelajar Johor bergema lagi. Terbayang di benak saya bahawa suasana hiruk-pikuk melanda di Dewan Ibnu Sina, Rumah Johor. Adat orang beraya, jika tidak bergembira memang tidak sah. Manusia mahu sahaja berhibur, namun tidak salah jika batas dijaga dengan cermat.

Mungkin beberapa ketika, ada yang tidak gemar memandang perlakuan sebegini. Terjerit-jerit sana dan sini. Tapi itukan lumrah.

Ulasan

Catatan Popular