KUBUR KITA LAIN LAIN

Saya kurang pasti mengapa akhbar Berita Harian hari ini (Ahad) tidak mengemaskinikan pangkalan ruangan SU SASTERA. Mungkin berkejar-kejar untuk menghadiri rumah terbuka atau sebagainya. Yang ada, hanyalah cerpen saudara Nasron Sira Rahim berjudul "Pulangnya di bening Syawal.." Namun, sekalung penghargaan buat editor ruangan ini kerana memberi peluang kepada saya tampil mengisi kekosongan ruangan puisi pada minggu ini.


Bagaimana saya menulis KUBUR KITA LAIN - LAIN?

Saya menulis puisi ini ketika di Tiram Indah Village yang terletak di Ulu Tiram. Sebermulanya, pada pagi hari kedua program Ihya Ramadan, Yayasan Bandaraya Johor Bahru saya mencuri-curi masa selepas solat Subuh untuk mengarang.

Fikiran saya tertancap tepat pada wajah peserta ketika menulis. Tajuk "Kuliah Subuh" ketika itu adalah tentang masalah solat, masalah aurat dan masalah-masalah agama kepada semua pelajar dan peserta yang menghadirinya. Justeru, apabila tiba saat penceramah mengatakan, "Kita selalu mendengar orang kata, alah kubur kita lain-lain jadi apa nak risau hidup ini."

Dari situlah bermula beberapa coretan karya yang saya bina. Seingat saya, tiga buah puisi saya karang pada pagi itu. Namun, hanya satu yang terdetik untuk dihantar ke arus perdana.


PUISI


KUBUR KITA LAIN-LAIN


Kubur kita lain-lain,

itu sebab

kita alpa.


Kubur kita lain-lain,

itu sebab

kita tidak rasa berdosa.


Kubur kita lain-lain,

itu sebab

kita hanya ghairah sentiasa.


Kubur kita lain-lain,

itu sebab

kita tidak hairan hukum Allah semua.


Mudahnya kita,

kubur kitakan…

lain-lain.


SYAFIQ BIN ZULAKIFLI

Tiram Indah Village

Ulu Tiram, Johor.p/s : Kredit untuk Ustaz Ishaq Hanis Ismail yang memaklumkan melalui SMS ketika saya berada di Singapura.Ulasan

BiSkUtZ LeMaU berkata…
Salam ziarah ya ustaz..
aik.. ni ker penulis puisi kat dlm paper tu.. sy ader terbace puisi tu semalam.. dan hari ini plak.. dok mengusha-usha blog.. tetibe terjumpe plak blog penulis ni..
wah.. cayalah..
antolah lagi..
nak bace lagi.. uhuhuhu.. (",)

Catatan Popular