Kesian Tidak Beraya di Malaysia

Mungkin inilah tajuk yang mampu untuk mengusik pandang beberapa orang sahabat di tanah arab Mesir. Serasa saya, ada juga yang akan marah dan terusik hiba apabila perkataan ini muncul di laman Yahoo Mesengger saya. Pada bulan yang mulia ini, kemaafan sahaja mohon diampunkan ya.

Menarik! Tentunya beberapa peristiwa menarik yang boleh kita kongsikan. Apa tidaknya, malam raya seperti yang saya janjikan saya akan menyerang Plaza Angsana, Johor Bahru. Bukan beratus orang membanjiri plaza tersebut malah boleh dikatakan beribu. Walhal, apabila saya melihat jam di tangan yang hampir ke 11.00 malam, berpusu-pusu kenderaan yang dari mana arahnya datang berkunjung ke sana.

Hati berdetik. Inilah malam raya rupanya. Seronok? Mungkin lebih selesa saya katakan perasaan itu hadir namun kurang gembira tatkala diri sendiri yang meragam. Saya perlu kuarantinkan diri kerana tidak bermaya. Hanya segelas air putih mampu saya telan ketika tekak meragam pada malam raya. Walau jalan dalam letih dan kurang bermaya, namun ingin juga memaksa diri menikmati keseronokan pada malam raya ini.Suasana di Plaza Angsana pada malam raya

ii
Blog ini sudah penat merakamkan jurnal peribadi. Ada yang mengatakan bahawa ianya amat penting. Mengapa? Sebagai laman bahan cerita ianya wajar dicontohi. Lihat sepuluh tahun nanti, apabila saya meningkat dewasa tanpa segan silu saya mampu dapatkan perjalanan kehidupan saya melalui laman peribadi. Benarlah kalau A. Samad Said berjaya merakamkan Warkah Eropahnya dalam sebuah buku tebal. Namun, mungkin juga jurnal ini tiada salah menggantikannya.

iii
Jika tidak keberatan saya mahu saja teruskan cerita saya ini. 1 Syawal yang dirai semalam sememangnya tiada perubahan yang ketara. Ianya seakan-akan filem komedi yang diulang tayang semula seperti filem Seniman Bujang Lapok dan sebagainya. Ianya bukanlah suatu yang asing bagi saya walaupun telah tiga tahun tidak beraya di Malaysia. Kemungkinan juga hari raya ini tidak sama dengan hari raya sebelum-sebelum ini. Yang bujang telah beristeri, yang beribu bapa sudah beryatim. Pelikkan!

Setelah hari raya menjadi suatu yang lazim, saya memelikkannya dengan membuat perubahan. Ya! Akhirnya saya telah berjaya mengerat beberapa helai akhbar Singapura berkisar sastera. Jika akhbar Mingguan Malaysia atau Berita Minggu memuatkan ruangan SU Sastera dan Sudut Sastera tetapi bagi Berita Minggu di Singapura ruangan Pena menjadi taruhan. Wah! Sungguh adil saya pada diri sendiri. Mencipta sesuatu yang belum mampu orang lakukan.

Alhamdulillah, berkat kesabaran dapat juga saya kumpul ruangan tersebut bermula 1 Julai hingga akhbar minggu lalu. Ada sesuatu yang menarik minat saya ketika mendapatkan beberapa keratan tersebut. Antaranya karya yang diterbitkan adalah karya pemenang sayembara sempena ulang tahun ke-50 akhbar tersebut. Mungkin ada keistimewaan yang belum dinikmati oleh karya warga tempatan.

Untuk mengikuti kisah 1 Syawal saya...nantikan catatan akan datang

Ulasan

Ezo berkata…
wah....ayat ko memang power...aku akan sentiasa tunggu catatan ko tuh...cepat ah...tak sabo nak baca nie....

Catatan Popular