DUA BENUA

Jalan-jalan raya kota Iskandariah, Mesir

Benua Afrika tidak sama dengan benua Asia. Lain sememangnya lain betul. Hari raya juga semestinya berbeza. Mungkin ada yang sama. Sama di antara kedua-dua benua. Tetapi itu dari segi geografinya. Bagaimana pula dengan sistem pendidikannya?

Malaysia- sebuah negara yang membangun dan pesat dengan sistem pendidikan berkualiti. Maka tidak hairanlah berapa ramai graduan Malaysia yang lahir daripada institusi pengajian tinggi awam dan swasta lebih hebat berbanding graduan daripada benua Afrika ini.

Kenyataan ini mungkin saya tidak dapat nafikan apabila saya sendiri membaca akhbar Utusan Malaysia bertarikh 16 Oktober, "Gagal Bahasa Arab Lanjut Pengajian 7 Tahun." Semestinya culaan ini benar-benar tepat dikenakan untuk warga azhari.

Memang benar! Kenyataan ini dikeluarkan sendiri oleh Prof. Madya Dr. Fakhrudin Abdul Mukti yang ditemui baru-baru ini di Putrajaya.

Kesiankan warga azhari. Mudah sahaja dicemuh di media. Paling merunsingkan apabila kenyataan seramai 300 orang pelajar daripada 600 orang tahun 4 (tahun akhir) gagal di dalam peperiksaan baru-baru ini.

Sungguh mendukacitakan. Di mana maruah kami? Mudah sahaja dihujum secara kasar oleh wartawan tanah air. Namun, secara peribadi saya tidak menafikan perkara ini benar-benar terjadi. Di Al-Azhar, sistemnya berbeza. Justeru, usah samakan sistem pengajian di Mesir dengan sistem pengajian di Malaysia.

Wahai azhari, usah menoleh lagi ke belakang. Melahirkan mahasiswa gemilang dan cemerlang bukan mudah. Namun dengan penuh tanggungjawab, belajarlah. Sedari itu, beberapa hari yang lalu ayah saya juga berceloteh tentang keadaan anaknya.

"Kau ni asyik baca buku sastera je?"

"Apa salahnya jadi ULTRA?" Hati berbisik.


Glosari
ULTRA - ulama sastera.


Ulasan

Catatan Popular