Cerita Persiapan Hari RAYA(i)

Hujung minggu lalu, saya merasai sendiri kesesakan di bandar Singapura. Kemeriahan Aidilfitri secara jelasnya sudah terasa. Bahang dan kehangatannya juga kian memecah sunyi negara kecil itu. Sungguhpun begitu, walau dalam cuaca hujan lebat saya rempuh juga halangan untuk mendapatkan keperluan berhari raya.

Jelas. Inilah fenomena yang sudah sebati dengan jiwa rakyat kita sendiri. Orang Melayu. Mereka fahami bahawa "raya" adalah hari permulaan bagi diri mereka. Entah ya. Mungkin adat ini tidak dapat lagi hilang daripada pandangan mereka.

Gambar-gambar yang saya pamerkan adalah ketika saya berada di Tanjung Katong Complex (Kompleks Membeli belah Tanjung Katong) . Ianya terletak berhampiran Kampung Melayu, Geylang Serai. Sebut sahaja perkataan Geylang, orang Singapura pasti angguk mengerti. Semacam Malaysia, jika sebut sahaja KLCC atau Putrajaya mereka akan mengenalinya.

Begitulah Singapura. Kawasan Geylang kalau tidak sesak barak pada hari perayaan sebegini, bukan Geylang namanya.

Sebelum itu, saya berpusing ke Joo Chiat Complex. Namun, segala jenis pakaian tidak pula hati ini berminat. Mengapa? Pertama, sebab harganya terlampau mahal. Kedua, saya kurang selesa jika mencari pakaian ala-ala lama. Sebagai seorang yang sudah tiga tahun tidak berhari raya di Malaysia, seharusnya pakaian ala artis wajar saya miliki. (apa-apa je dia ni...)

Justeru, akhirnya dapat saya "pau" mak sendiri untuk mendapatkan dua helai set baju raya pada tahun ini.

Benar! Bahangnya kian terasa. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin.

p/s: Terima kasih kepada mereka yang menghantar kad raya untuk saya. Tak sangka, saya di Malaysia pun masih ada peminat. (hehehe) Maaf, tak sempat nak menghantar.

- typeace sedang memesan "Manikam Kalbu" dan "Bedar Sukma Bisu" karya Faisal Tehrani.
kredit untuk http://tehranifaisal.blogspot.com dan http://www.ujanailmu.com.my

(ii)

Saya berjanji pada diri sendiri untuk turun ke Plaza Angsana pada malam hari raya. Saya kurang pasti mengapa Plaza Angsana, Johor Bahru sesak pada setiap malam. Jalan raya semestinya "jammed" tidak kira masa dan waktu. Tetapi, inilah lumrah bandar-bandar mewah dan maju seperti ini. Kita mendesak hati untuk berada di dalam kawasan mereka, dan akhirnya mereka berjaya menakluk kita untuk memperagakan hari raya.

Hati oh hati. Atau nafsu oh nafsu. Mana sebenarnya yang memberontak? Jawab sendiri.

Dalam dingin subuh hatiku terusik
Kenang rakan taulan di rantauan
Bergema takbir raya menitis airmata
Terbayang suasana di Mesir sana

Rindu hati ini inginku kembali
Pada rakan taulan dan PMRAM
Tetapi aku harus berhari raya ini
Kerana sudah lama tidak raya di sini...

Andai dipisah laut dan pantai...
Aku tetap setia menanti...

Ulasan

Catatan Popular