SELAMAT TINGGAL SEMUA


SMK BBU

Ini adalah suatu catatan ringkas saya dan catatan terakhir saya di SMK Bandar Baru UDA. 17 Julai hingga 12 September. Genap 60 hari saya menjadi "Kumpulan Guru Simpanan Kebangsaan". Menggantikan guru bersalin (Puan Siti Maseriyani) yang mengajar Pendidikan Islam di sekolah tersebut.

Sebetulnya, saya dijadualkan akan menyambung kontrak lagi dua bulan kerana seorang lagi guru bersalin. Namun, Pejabat Pelajaran Daerah mengatakan "tiada lagi peruntukan". Saya lega seketika.

Beberapa hari sebelum tamat mengajar, saya telah memberitahu bahawa saya ingin duduk bebas selepas tarikh tersebut. Pertama, kerana Ramadan. Kedua, kerana saya perlu membuat persiapan untuk pulang ke Mesir. Seawalnya, saya tidak mahu pulang ke Mesir. Tapi, ada yang mendesak. Saya rela untuk pulang walau hanya 3 madah sahaja untuk sesi ini.

Hari terakhir di SMK Bandar Baru UDA, banyak memberikan saya latihan untuk terus hidup dan berdiri sendiri selepas ini. Alhamdulillah, gaji bulan Julai dan Ogos pun dah terima. Boleh belanja sakan untuk Ramadan dan Syawal ini. Jangan marah!

Apapun, terima kasih kepada semua yang banyak membantu saya sepanjang saya menjadi guru di sekolah. Pertama, ayah saya kerana bersusah payah menempatkan saya di sekolah. Kedua, pegawai PPD (kawan ayah saya) yang beria-ia mahukan saya mengajar di sana. Ketiga, buat guru-guru SMK BBU terutama Pengetua dan Penyelia Petangnya. Keempat, kepada semua anak-anak murid yang saya amat sayangi dan tidak boleh lupa "cubit nikmat" yang saya berikan kepada mereka tanda sayang. Kepada orang-orang perseorangan yang tidak mampu saya sebutkan satu persatu. Terima kasih di atas hadiah daripada pihak kalian semua.

Coretan ini, saya lakarkan semasa saya tinggal seorang di sekolah. (Jam 7.00 malam ketika sekolah telah kosong.)

SELAMAT TINGGAL SEMUA
(dedikasi untuk pelajar SMKBBU)

rupa-rupanya sudah berakhir
perjalanan aku ke kelasnya
2B1 hingga 2B4
dan 2C3 itu.

hitung, hitung, hitung
sudah kosong rupanya
perlu pulang kembali semula
yang sedang menunggu di sana.

anak-anakku
apa yang engkau dapat dua bulan?
apa yang engkau kutip dua bulan?
apa yang engkau dengar dua bulan?
faham!

aku lihat engkau geleng lagi
sengsaramu masih menggunung
apa sudah jadi
aku rupa-rupanya bingung.

Maafkan aku sebagai guru.

Syafiq Zulakifli
SMK Bandar Baru UDA, Johor Bahru.

Ulasan

Catatan Popular