Halalkah Makanan Kita?


"Tiap-tiap hari kita makan makanan haram rupanya."

Itulah kesimpulan yang dapat saya tafsirkan selepas menghadiri "Forum Kepenggunaan Islam" di Masjid Jamek Bandar Baru UDA, tiga hari yang lalu. Forum yang dihadiri seramai dua orang ahli panel ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa negara Malaysia khasnya mendaulatkan sistem makanan secara haram.

Bukanlah pengharamannya menjadi bualan, tetapi teknik pengelolaan, pengendalian, 'pembungkusan sehinggalah kepada pemasaran harus diperhatikan. Menurut Dato' Dr. Maamor (Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia) realiti masyarakat hari ini terlalu bobrok untuk berfikir. Mereka tidak ambil peduli terhadap pemakanan mereka juga kepada anak-anak mereka. Oleh itu, tidak hairanlah mengapa anak-anak hari ini tidak tahu malu seperti "khinzir".

Sikap mendedahkan sini-sana, menayangkan atas bawah adalah antara sikap "muka tembok" si khinzir. Namun, simbolik atau kiasan ini memang tepat kepada anak-anak remaja hari ini yang sememangnya hampir kurang malu terhadap perbuatan mereka.

Baru-baru ini juga, saya telah menegur sekumpulan pelajar yang makan, makanan yang bertulisan cina lantas mereka menjawab, "Ala cikgu, makan je la...buat apa kita nak was-was."

Nah. Realiti yang saya campakkan buat pembaca sekalian. Masalah remaja dan ibu bapa hari ini semakin ketara. Namun, di manakah suara pihak kerajaan untuk menyatakan hasrat ini semua? Sama-sama kita fikirkan.

Panel :

Dato' Dr. Maamor bin Osman
(Setiausaha Agung, Persatuan Pengguna Islam Malaysia)

Ustaz Haji Mohd Fahmi bin Samad
(Penolong Pengarah Unit Pemakanan Halal, Bahagian Penyelidikan JAJ)

Pengerusi Forum:

Ustaz Mohd Yusree bin Ikhsan
(Pendakwah, Jabatan Agama Johor)

Ulasan

Catatan Popular