Sebuah Kisah Yang Tidak Di Duga


Koleksi Gambar Peribadi
Dari Kiri : Khusaini, Fadhil, Firdaus (Wak) , Saya, Razis(Ajis) dan Zaidi (Edi)

Saya tidak tahu mengapa saya harus bercerita dan memulakan kisah ini. Hari ini adalah sejarah bagi saya. Benar! Ia sebuah sejarah yang tidak dijangka. Awal Subuh lagi saya mendapat panggilan daripada seorang rakan. Beliau mengatakan beliau adalah sahabat saya ketika di Maahad Johor dahulu.

Saya termangu seketika. Sudah 4 tahun saya meninggalkan Maahad Johor, namun ada yang masih mengenali saya. Wah! Saya sungguh terharu ketika itu. Walau di dalam kelam-kelam samar pada waktu Subuh kerana saya baru sahaja mencelikkan mata, tetapi saya tetap gagah melayan beliau.

Petang pula, saya mendapat panggilan daripada seorang rakan (Razis Azmi) rakan sebilik ketika di Maahad Johor dahulu. Memang tepat pada ketikanya. Walaupun saya hanya mengenali mereka hanya beberapa bulan, namun mereka masih mengingati saya. Saya terharu ketika itu. Dapat berbual dengan Ajis ketika itu membuatkan saya teruja seketika.

Ini sebuah kisah benar. Sejujurnya, saya tidak rapat dengan rakan-rakan di Maahad Johor kerana terlampau singkat waktu kami untuk bersama. Saya ketika itu lebih rapat dengan rakan- rakan sesekolah sendiri ketika di Kluang. Namun, inilah berkat persahabatan. Jika kita berpisah hari ini, kita akan bertemu juga satu masa nanti.

Justeru, mulai hari ini saya menanam tekad untuk mencari sahabat-sahabat saya yang pernah mengenali saya semenjak sekolah rendah lagi. Walaupun "friendster" saya sudah jejaki, tetapi ianya masih belum cukup lagi.

Kisah ini saya akan rakamkan dalam diari saya. Ianya sungguh tidak dijangka. Kita rupanya sama-sama berjaya.

Satu kesimpulan yang saya boleh buat adalah, hidup ini hendaklah bersahabat dan aktifkan diri kita dengan hidup bermasyarakat. Mereka menghubungi saya pun kerana dapat jejaki nombor telefon saya dengan seorang sahabat baru saya, Yusri di Masjid Jamek BBU.
Ulasan

Catatan Popular