Nilai Seorang Editor

"Apabila saudara menghubungi editor, perkenalkan diri saudara sebagai penulis bebas. Saudara mungkin pelajar dari mana-mana kolej ataupun universiti, tetapi perkenalkan diri saudara sebagai penulis bebas. Tujuan menghubunginya mungkin dengan sebab yang pelbagai, sama ada mahu membincangkan berkaitan artikel-artikel yang hendak saudara hasilkan dan menyerahkan kepada pihak majalah, perkara-perkara yang saudara mahukan sebagai panduan bagi memudahkan penerimaan editor pada artikel-artikel saudara ataupun apa sahaja yang berkaitan."

(Dipetik daripada Buku Cari Duit Cara Mudah Sebagai Penulis Bebas)

Petang tadi saya dihubungi oleh Kak Shahriza Sidin, Editor Majalah Fokus SPM. Teringat saya beberapa bulan yang lalu, dapat berhubungan dengan beliau hanya menggunakan khidmat emel. Alhamdulillah, setelah beberapa lama terputus talian, dapat juga kami berbual bersama.

Justeru disebalik itu, kejayaan seorang editor bukanlah suatu tugas yang mudah. Bermula dari menghasilkan karya, mengedit karya, dan akhir sekali menyuntingnya merupakan perkara yang boleh dianggap rumit. Namun, inilah tanggungjawab yang harus digalas oleh seorang editor.

Berlatar pendidikan agama, saya lebih menjurus ke arah dua bidang utama. Menulis untuk ruangan agama, selain daripada ruangan undang-undang keluarga. Beberapa ketika, saya latih diri untuk memahami perjalanan sastera tanah air atau mudah disebut Kesusasteraan Melayu. Insya-Allah, jika diberi kekuatan, saya akan teruskan di dalam bidang ini.Ulasan

Zamri Mohamad berkata…
Terima kasih kerana membaca buku Cari Duit Cara Mudah Sebagai Penulis Bebas.

Segala komen, respon dan maklum balas Tuan amat dialu-alukan.

ZAMRI MOHAMAD

Catatan Popular