Kuasa penyiasat syariah negeri terhad


Saya mahu kalian membaca. Sebab itu kemalasan saya hari ini disajikan dengan hanya men "copy" dan "paste" kan saja maklumat daripada sumber lain. Namun, saya bukan mahu kalian lihat sikap saya yang pemalas, tetapi lihatlah kerajinan saya untuk membantu kalian membaca ilmu-ilmu fardhu kifayah ini.

Sementelah itu, beberapa jam yang lepas Kumpulan nasyid Inteam telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah. Membantu PMRAM untuk mengadakan Konsert Amal Dana Apartment, sumbangan mereka amat dihargai.

Apapun, semoga terus berjaya dalam apa lapangan sekalipun.

Semalam, carta Nasyid IKIM.fm menyaksikan Azimat Ibunda (Fareast) mengungguli carta. Tahniah diucapkan buat Ustaz Nabil dan gengnya.

Petikan Berita Harian (Sabtu, 25 Ogos 2007)


Kuasa penyiasat syariah negeri terhad


PERINCIAN peruntukan berkaitan penguatkuasaan, bidang kuasa penyiasat dalam sesuatu kes dan hukuman perlu disemak bagi memastikan kedudukan undang-undang jenayah syariah dilaksanakan dengan lebih berkesan.


Penolong Prof, Kulliyah Undang-undang Ahmad Ibrahim Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Shamrahayu A Aziz, berkata ia bermakna kuasa penyiasatan termasuk kuasa memanggil saksi atau menangkap orang disyaki adalah terhad kepada persempadanan negeri.


Katanya, semua kepincangan itu diluahkan Tokoh Perundangan Negara, Prof Emeritus Tan Sri Ahmad Ibrahim sehingga beliau pernah mencadangkan supaya diadakan penambahbaikan proses penguatkuasaan undang-undang jenayah di negara ini.


Ahmad juga pernah mencadangkan supaya penghakiman dibuat di mahkamah syariah sesebuah negeri boleh dikuatkuasakan di negeri lain.


“Prof Ahmad berpendapat peruntukan dalam undang-undang prosedur jenayah tidak lengkap. Contohnya, Akta Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997, tidak mempunyai borang penting seperti borang sapina saksi dan borang jaminan.


“Walaupun peruntukan berkaitan kedua-dua perkara itu ada dengan jelas dalam peruntukan akta terbabit, tetapi ada kepincangan. Ia menunjukkan penguatkuasaan, peraturan atau prosedur itu tidak jelas dan terperinci,” katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Ahmad Ibrahim dan Isu Berkaitan Penguatkuasaan Jenayah Syariah, baru-baru ini.


Beliau berkata, masalah dan penguatkuasaan undang-undang jenayah boleh dikaitkan dengan sistem pentadbiran. Sebagai contoh, pejabat Ketua Pendakwa Syarie iaitu orang yang mempunyai kuasa kawalan dan arahan ke atas segala prosiding jenayah diletakkan menerusi Pengarah Jabatan Agama dan kedudukannya adalah sama dengan pengarah lain.


Keadaan itu, katanya, boleh menimbulkan persoalan dari segi kebebasan Ketua Pendakwa Syarie dalam membuat keputusan berkaitan pendakwaan. Dengan kata lain, ia mungkin menyebabkan campur tangan pentadbiran dan boleh menyulitkan penguatkuasaan dan pendakwaan.


Shamrahayu berkata, Ahmad juga mengakui kedudukan mahkamah syariah direndahkan dan dipinggirkan British sehingga menjadi mahkamah paling bawah hierarki dalam sistem keadilan sesama pentadbiran penjajah.


Katanya, bidang kuasa mahkamah syariah dikikis dan keperluan infrastruktur diabaikan.


Namun selepas merdeka, Perlembagaan Malaysia meletakkan mahkamah syariah menerusi bidang kuasa negeri kecuali Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan.


“Oleh itu, kedudukan mahkamah syariah boleh dikatakan menduduki tempat selari dengan mahkamah sivil.


“Prof Ahmad adalah antara mereka yang bertanggungjawab membawa pembaharuan termasuk penggubalan undang-undang prosedur, jenayah dan sivil serta undang-undang keterangan syariah,” katanya.


Dalam beberapa tulisannya, Ahmad pernah menyuarakan orang Islam di Malaysia harus menerima Islam sebagai satu cara hidup dan perlu yakin hukum Islam yang diasaskan kepada al-Quran adalah undang-undang sebaiknya yang perlu ditadbirkan di negara ini.


Ulasan

Catatan Popular