Coretan Panjang (Tanjang)


"Salam. awak apa khabar? Dukacita dimaklumkan. Adinda bawak 3 madah.tafsir,quran dan muqaran untuk tahun 3.mnkala utk tahaluf,adinda bawa quran shj."

Inilah pesanan ringkas(SMS) pertama yang saya terima menyatakan keputusan peperiksaan saya. Ketika itu, saya baru 12 jam tiba di Kuala Lumpur. Sungguh, ia tidak dijangka. Mengharapkan kegembiraan untuk bersama-sama ketika program sastera di Kuala Lumpur dengan aman, berubah menjadi galau yang tidak menentu. Tidak keruan. Pandang kanan salah, pandang kiri lebih-lebih rasa bersalah.

Ya! Salah pada kedua orang tua sendiri. Hati berkecamuk ketika itu. Sukar untuk mempercayainya. Tapi itulah natijahnya. Serebrum dan serebelum saya berfungsi laju. Bersama-sama medula oblongata yang mencernakan pergerakan saraf, saya buntu. Mahu saja, diri ini dibuang jauh-jauh. Tapi saya yakin Allah masih ada.

Waktu itu juga, saya masih mampu mengukir senyum. Walau pahit di hati, tetapi saya masih boleh berdiri melihat bandaraya Kuala Lumpur yang tersergam dek anak-anak betina yang berpeleseran.

Hati sudah nekad. Mesir saya akan tinggalkan. Keluarga saya maklumkan. Beberapa rakan juga saya telah unjukkan khidmat pesanan ringkas itu. Cukup memalukan. Lebih-lebih lagi saya seorang pemimpin. Pemimpin sebagai contoh. Bukan sekadar cakap di mulut sahaja.

Entah! Memang saat mendukacitakan. Namun, boleh dikawal. Semasa program Bengkel Penulisan Karyawan Muda Luar Negara di Hotel Mandarin Court, Kuala Lumpur, tumpuan saya tidak hilang. Saya masih lagi dapat memfokuskan segalanya. Mungkin tidak mahu berfikir lama. Atau sudah gembira dengan keputusan yang dilakukan sendiri.

Sebetulnya, ibu bapa saya menyalahkan penglibatan saya dalam persatuan. Saya sanggah. Itu bukan satu hujuman tidak bertempat. Saya tidak suka membabitkan natijah dengan persatuan. Persatuan yang banyak membantu saya. Bukan salah mereka. Malah, kerana persatuan saya tahu cara makan, faham cara berkenal dan mampu berfikir secara kreatif sebagaimana hari ini.

Benar! Saya boleh coretkan kronologi peperiksaan saya. Saya juga sudah meramal bahawa saya akan gagal lebih awal daripada kalian. Tapi perhitungan saya meleset. Saya jangka untuk fasal thani sahaja. Tapi, merebak satu madah di fasal awal. Mendukacitakan. Segala yang dirancang tidak menjadi.

Sememangnya, saya berhajat menunaikan haji pada tahun ini. Mengumpul sedikit wang di Malaysia untuk mendapatkan cagaran awal. Segalanya tidak dirancang. Namun, itulah perjalanan mustakim Ilahi.

Sejujurnya, madah tafsir merupakan madah yang paling saya tidak jangka untuk gagal. Saya sudah lakukan yang terbaik. Saya mengkaji setiap ayat. Seingat saya, Surah Al-An'am ayat 1 menjadi pertaruhan soalan peperiksaan. Saya tahu apa yang saya jawab di atas kertas. Saya yakin saya boleh lulus walau sekadar jayyid. Tapi meleset. Saya tidak dapat berbuat apa. Itu natijahnya.

Madah feqh muqaran pula saya sudah ramal selepas saya mendudukinya. Ketika itu, saya amat kecewa. Soalan yang keluar semua, saya tidak tahu apa jawapannya. Malah, buku nota yang saya baca, saya tidak nampak di mana jawapannya. Langsung. Hitam, gelap. Saya cuba cari jawapan, tetapi tewas. Keluar dari dewan peperiksaan, saya sudah dapat meramal. Saya akan gagal untuk madah ini. Tak pe la.... dapat manqul pun ok. Hati mengetus.

Untuk madah al-Quran tahun 3 dan tahun 2, saya sudah menjangkakan sebelum masuk ke dewan peperiksaan dan dewan syafawi lagi. Saya tahu apa yang saya jawab. Waktu itu, saya benar tidak menghafaz. Langsung, doktor pun bertanya, "Awak nak juzuk berapa?" Seraya saya mengatakan saya hanya ingat juzuk 3 dan 4.

Doktor memberikan peluang saya menjawab soalannya itu. Ya! Saya hanya dapat beberapa soalan sahaja, walau tersekat-sekat pada awalnya. Kronologinya amat mudah. Saya sudah menjangkakan saya akan tewas, tetapi percaturan saya salah. Saya sudah silap langkah. Yang diramal semua tidak menjadi.

Beberapa hari, saya cuba dapatkan keputusan lengkap daripada seorang rakan di Mesir, hasilnya keputusan saya seperti ini :-

Manhaj Dakwah MUMTAZ
Ahwal Syaksiah JAYYID
Tafsir DHAIF JIDDAN
Bahasa Inggeris JAYYID JIDDAN
Bahasa Arab JAYYID
Hadis Ahkam JAYYID
Feqh Muqaran DHAIF JIDDAN
Feqh JAYYID
Usul Feqh MAQBUL
Qadaya JAYYID
Quran DHAIF JIDDAN
Bahas MAQBUL

Tahun 2

Quran DHAIF JIDDAN
Bahas NAJAH

Selepas mendapat tahu inilah natijahnya, saya tertonggeng. Ya! Percaturan yang amat salah. Jika tidak semestinya saya menggondol JAYYID pada tahun ini. Tetapi madah-madah lain ada yang mencari pasal. Saya yakin, saya boleh lakukan. Selepas berfikir panjang, saya buat keputusan saya akan pulang semula ke Mesir untuk melengkapkan keseluruhan keputusan peperiksaan untuk memastikan saya layak mendapat JAYYID atau JAYYID JIDDAN tahun hadapan. Itu harapan besar saya.

Hari ini hari Kemerdekaan buat negara Singapura (09/08/2007). Dan, mulai hari ini juga saya sudah bertekad, saya akan lakukan sesuatu perubahan.

p/s : Coretan ke Kuala Lumpur boleh dapatkan di http://gkln.blogspot.com

Ulasan

Catatan Popular