Melirik Sebentar

Hari ini tidak ke mana. Saya hanya mendapatkan Antologi Cerpen Remaja Pusaka Cendana, pemenang Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2006. Cerpen ini sememangnya sarat dengan bahasa yang puitis di samping pengolahan idea pengarang yang sungguh menarik.
Saya membawa arah ke ruang sudut yang lain pula. Sekitar kawasan majalah. Tangan saya mula mencapai Dewan Masyarakat, Dewan Bahasa, Pelita Bahasa, dan Fokus SPM. Semuanya keluaran Julai. Kelmarin, sempat saya mendapatkan Majalah I dan Majalah Dewan Siswa di kedai buku yang lain.

Orang mungkin kata saya terlalu membazir. Membelanjakan wang untuk menimba sedikit ilmu tidak salah rasanya. Saya tidak pula rasa mentah dengan culaan orang itu. Itu sebuah latihan bagi saya. Membaca adalah asasnya. Namun, melambakkan bacaan bukan beerti membazir. Sekurang-kurangnya kita faham erti mengetahui.

Tahu tidak cukup tanpa membaca. Membaca pula tidak sempurna tanpa bahan. Justeru, memiliki bahan-bahan bermanfaat merupakan sesuatu yang tidak dilarang dalam agama. Keyakinan diri selalunya akan menjadikan seseorang telus di dalam berfikir. Tidak ikut telunjuk orang.
Mereka yang kata angguk akan ikut angguk. Manakala mereka yang cuba geleng akan terus geleng. Mereka bukan sahaja taklid kepada individu tetapi tewas di dalam berfikir. Bukankah membaca asas kejayaan.

Ulasan

Catatan Popular