Jika ada sesuatu kematian, pastinya majlis kenduri arwah akan diadakan pada hari ke-7. Ada pula yang akan membuatnya pada hari yang ke-40. Berlainan pula dengan saya. Jika pada 1 Jun yang lepas saya kehilangan handset Nokia N70, maka hari ini cukup 40 hari, terpaksalah saya buat kenduri juga.


Tidaklah besar mana. Cuma sekadar makan kecil-kecil sahaja. Hati saya masih rindu pada yang lama. N70. Tapi semua itu telah berakhir. Moga dikau bahagia di bawah tangan jahanam.


Pagi tadi saya ke Mahkamah Syariah Johor Bahru. Ada tugas di sana. Kali pertama menjejakkan kaki ke bangunan Mahkamah Syariah Johor Bahru itu, hati saya teruja. Bangunan yang tersergam indah di sebelah Kompleks Islam Johor itu merupakan bangunan yang akan memperkenalkan negeri Johor tentang pentadbiran mahkamah syariah pula. Jika dahulu, mahkamah syariah menumpang bersama-sama Kompleks Islam Johor, tetapi kini mereka telah boleh berdiri sendiri.


Walaupun begitu, moga-moga sistem kehakiman di Malaysia pun juga akan telus dan tidak lagi lolos. Bangunan baru itu, masih belum lagi meriah. Walaupun begitu, saya yakin beberapa tahun lagi, ianya akan sarat dengan penghuni sama ada di dalam kandang tertuduh atau di bilik-bilik prosuder perbicaraan.


Sementelah itu juga, saya meronda bandar Johor Bahru dengan orang dari bandar juga. Tapi, dari bandar Mersing. Kesempatan beliau turun ke Johor Bahru pada minggu ini, saya turutkan. Seronok juga merantau berteman. Tetapi jika "teman tapi mesra" lebih baik saya rasa.


Kepuasan meronda-ronda jelas terbayang apabila kepenatan seharian saya akhirkan dengan tidur selepas makan malam. Hehehehe...

(Ishaq Hanis dengan kameranya...)

Ulasan

IshaQHaniS berkata…
ces... gambar curi rupenye...
ni kena tanya kak nisah ni camne nak setelkan penerbitan gambar dan hak cipta... hihihi
Tarbus Merah berkata…
Benar...Saya tidak berniat palsu. Jangan dakwa saya di mahkamah. Hehehe...

Nanti Kak Nisah ajar ye dik...

Catatan Popular