Dungu Benar Itu

Bandar Iskandariah yang sarat dengan kemanusiaan

Dengan nama-Mu Ya Allah... aku diajar erti sabar. Akhbar Utusan Malaysia semalam mempamerkan Bandar Nusajaya, Johor hampir siap dibina. Hanya tinggal beberapa peratus lagi untuk dibereskan. Sebetulnya, akhir tahun ini merupakan tarikh yang mungkin hampir tepat untuk dikhabarkan penggunaannya.

Namun, dikesibukkan itu terlupa kita pada sektor pekerjaan yang sedang mendungu. Mengapa ya. Semua yang mereka inginkan ada di bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Tetapi mengapa menyepi di bandar elit ini. Analoginya mudah. Radio Televisyen Malaysia (RTM), Lembaga Tabung Haji (LTH) atau apa sahaja sektor perlu dihubung jalinkan dengan peringkat pusat di bandar Kuala Lumpur.

Mengapa tidak saja disalur terus pada negeri yang sudah banyak menimang kejayaan ini? Aduh! Dungu betul bangsaku.

Benarkah nanti bandar Nusajaya akan secanggih bandar Putrajaya yang dikecoh-kecohkan oleh dunia? Sama-sama kita mentafsir serta menguji sejauh mana keberkesanannya.

Ya! Semalam juga saya menyelak akhbar yang sama. Suruhanjaya Pilihanraya nampaknya sudah bersedia dengan tarikh jangkaan Pilihanraya Umum (PRU). Wah! Menarik sungguh untuk menyaksikan pertarungan sengit negara.

Namun, bandar kosmopolitan Johor ini saya yakin barisan pembangkang masih belum utuh berdiri untuk meyakinkan pengundi. Walaupun tiap-tiap minggu banyak tempat diisi dengan ceramah politik, namun ianya belum cukup untuk memancing manusia yang nyawanya kian lama kian merundum.

Namun, apapun terjadi Malaysia akan menyambut kemerdekaan negara yang ke-50 pada 31 Ogos ini. Selamat Menyambut Hari Kebangsaan Kali Ke-50 bukan kemerdekaan. erm.. erm..

p/s : akan merantau ke bandar Kuala Lumpur setelah mendapat surat daripada Dewan Bahasa dan Pustaka pada 6 hingga 8 Ogos ini.


Pada kesempatan ini juga, saya nak hadiahkan sesuatu untuk Presiden PMRAM (Ustaz Hairul Nizam bin Mat Husain) yang menyambut Ulang Tahun Kelahirannya kali yang ke-27 pada hari ini. (22 Julai 2007)

Warga emas warga sejati,
Banyak jasa yang engkau berikan;
Kami ucapkan selamat hari jadi,
Moga ukhuwah kita berkekalan.

Hari ini hari Ahad,
Hari esok hari Isnin;
Hari ini di liang lahad,
Hari esok di padang yang hening.

(Bukan ku pinta lahir ke dunia... tidak ku duga cacat begini... Bukan ku pinta kasih dan manja... Bukan ku rayu bantu simpati...)

Ulasan

Catatan Popular