Hal Ehwal Peperiksaan

Tekanan! Pernahkah anda menghadapinya?

Peperiksaan merupakan asas kepada sebuah kecemerlangan. Namun, bukanlah hanya menduduki peperiksaan itu tahap keintelektualan seseorang itu diukur. Orang yang tidak bijak (baca: bodoh) pun boleh berjaya dengan cemerlang jika mereka membaca dengan tekun lantas menjawab dengan cermat soalan peperiksaan yang diajukan di dalam peperiksaan. Sedangkan golongan yang menganggap diri mereka pandai kekadang tidak berjaya kerana kealpaan diri mereka di dalam menjawab kertas dan soalan peperiksaan. Justeru, apakah kita akan bermegah dengan sijil dan keputusan yang diperoleh walhal hasil nilai itu hanya sekangkang kera.

Apabila bercerita tentang peperiksaan, semua orang akan berfikir untuk berjaya. Mustahil ada di antara kita yang mengharapkan sebuah kegagalan lantas bermegah untuk menikmati hasil kegagalan. Kejayaan akan datang hasil daripada sebuah usaha yang berterusan. Kegagalan pula akan timbul tanpa ada tanggungjawab yang mendesak di dalam diri. Walaubagaimanapun, senario hari ini menampakkan kita seolah-olah sedang dilanda angan-angan kejayaan kerana keterbatasan yang dijadualkan oleh kita sendiri.

Mengapa saya berkata demikian? Mari kita lihat senario hari ini yang berlaku. Belajar - 2.00 petang hingga 3.00 petang (aik! 1 jam je) Kemudian main game/ melayari internet campur sedikit berangan hingga ke asar. Selalunya, selepas Asar adalah waktu untuk melepaskan rindu dan berbual-bual dengan rakan sebaya sehingga ke Maghrib. Seusai menunaikan solat Maghrib, ruang membaca al-Quran dan mengulangnya ada di sana. Tahniah buat diri kita. Kemudian, selepas waktu Isyak masa kita hanya berbaki 2 jam untuk mentelaah buku. (Baca : itupun tak masuk berangan dan berkhayal.) Waktu paling seronok adalah waktu malam. Rata-rata beranggapan hendak stay (berjaga malam) namun si Hasut lebih baik daripada kita. Lena dibuai mimpi yang kita akan kejar selepas itu. Aduh! tidur lagi aku. Dan angan-angan kita selepas waktu Subuh hendak mengulangkaji kekadang terlepas apabila si mata berkata. "Aku Mengantuk." Dan akhirnya, terlajak hingga ke Zuhur.

Itu senario biasa. Ada di antara kita, (baca: termasuk saya) kekadang menghadapi perkara yang sama. Justeru, siapa yang akan kita persalahkan? Adakah si mata yang tidak dapat berjaga? Atau, si nafsu yang hendak rehat sahaja? Atau, atau, dan atau. Tepuk dada tanya diri.

p/s : Saya juga tidak sehebat anda. Mari sama-sama muhasabah diri.

Ulasan

Catatan Popular