Galau Yang Belum Diam

Oleh : tarbus_merah

Sebagai manusia biasa, semestinya kita terpaksa banyak berfikir. Misalnya amat mudah. Mahukan kejayaan di dalam peperiksaan, hendak menukar telefon bimbit baru, teringin menikmati juadah negara sendiri dan lain-lain lagi.


Kaya jadi angan-angan. Bertakhta ingin digapai. Tapi semua itu bukan mudah. Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih. Pepatah melayu yang lembut lidah dari bibir. Ringkasnya, dua hari saya merapu mencari maksud diri. Tidak faham lagi sehingga kini. Duduk tidak diam. Tangan meraba-raba meng ‘klik’ tetikus mencari intipati duniawi.


Itu semua seakan-akan sebuah khayalan. Bermula daripada intisari Maahad Tahfiz, meninjau perkembangan dunia seputar, menembusi medan penulisan Azizi Hj Abdullah, itu semua rencam biasa. Tidak salah bukan, kalau kita mengetik deras laman blog Amiza Khusyri Yusof, Nisah Hj Haron, Faisal Tehrani berhari-hari.


Itulah saya. Mungkin terlampau ghairah untuk hidup. Perantauan yang menggamit usia yang terlalu singkat. Tapi mampukah semua itu diukur dengan imtihan yang sedang ditempuh kini. Mungkinkah sudah jelek menyelak lembaran muka surat buku di tangan sendiri. Atau sudah malas menuai ilmu di dalam diri.


Ah!


Jari jemari masih lagi laju menghayunkan langkahnya. Masih tidak boleh berhenti. Maafkan saya. Saudara A.Ubaidillah Alias sudah bertamu di Perlembahan Nil ini. Saya ingin beransur dahulu.


Ulasan

Catatan Popular