Surat Untuk Sahabat"Sumpah! Saya tidak lakukan." Dia memberanikan diri. Ijat mengerling mata ke arah Salman. Hatinya bergalau. Rasa bersalah. Tuduhan palsu itu tidak patut dilemparkan buatnya. Dendam tadi kian surut pulih. "Awak patut digantung sekolah atau dibuang sahaja. Tidak patut bergelar anak murid!" Suara deras Cikgu Marina menghentak tembok bilik disiplin pagi itu.
Sahabat,

Penghayatan di dalam melirik setiap satu bait di dalam cerpen amat penting. Selain itu perlu diingat juga, menghasilkan cerpen yang terbaik bukanlah sesuatu yang mudah. Lebih-lebih lagi susunan ayat serta tatabahasa yang tidak cermat boleh mencacatkan hasil karya. Justeru, bukanlah mustahil karya generasi baru mampu setaraf dan setanding dengan mereka yang sudah berusia di dalam arus ini.

Bagaimana hendak menjadi seorang penulis popular? Itulah sifat tamak yang akan lahir kepada semua penulis- penulis baru yang ingin menceburi bidang penulisan. Usaha, dan hasil kerja tangan yang dilakukan tidaklah setara mana. Namun, keberhasilan untuk menjadi terkenal lebih daripada jangkauan.

Sahabat,

Saya bukan ingin lontarkan kritikan buat sahabat. Cukuplah saya menjadi pengkritik tetap di dalam sastera. Berhujah atas dasar pemikiran yang waras. Menerima bidasan orang sebagai perangsang.

Di atas tadi, adalah sebuah sedutan daripada sebuah cerpen yang saya reka-reka untuk tatapan pembaca. Tidak sesenang makan kacang untuk menulis cerpen yang panjangnya hampir enam muka surat kertas A4. Apatah lagi berangan ingin menghasilkan novel setara Zaid Akhtar seperti Sesegar Nailofar, Rona Borhoporus dan lain-lain lagi. Juga, tidaklah sehebat Faisal Tehrani yang memenangi tempat pertama di dalam penulisan Sayembara DBP melalui karyanya 'Bedar Sukma Bisu'. Itu semua latihan. Perlu gigih dan bertatih daripada awal.

Itulah rencam sebagai seorang penulis. Jauh daripada itu, ingin saya melakarkan rasa sayang saya kepada sahabat-sahabat yang bakal menempuh peperiksaan tidak lama lagi. Bukan mudah untuk menggapai kejayaan tanpa usaha. Kalian jangan berdiri lagi di belakang pintu itu. Ayuh ke mari. Membawa sekeping kertas bernama ijazah dan ilmu.

p/s : Sifat malas seseorang itu akan terhapus apabila mereka pandai mendisiplinkan diri.


Ulasan

Catatan Popular