Sangeetha antara dua budaya


p/s : Saya teringin benar hendak mentelaah Novel Sangeetha karangan Azizi Hj Abdullah. Jika tidak keberatan, adakah yang sudi menghantar?


Oleh: RAZALI ENDUN

Azizi Hj. Abdullah berjaya menggarap dengan berkesan pergolakan emosi kedua-dua watak utama dalam novel terbarunya Sangeetha. Kedua-dua wataknya, Sangeetha dan Derus, warga emas yang dalam kesunyian dan kesepian tanpa zuriat. Kemudian terjebak di alam percintaan yang luar biasa di penghujung hidup mereka.


Sangeetha bukan sahaja memaparkan soal cinta warga emas yang unik, malah Azizi menggarap persoalan cinta itu sebagai sebuah konsep perpaduan menggunakan simbol dua budaya dan agama yang berbeza. Alat-alat muzik seperti tabla, danga dan gambus menjadi simbol penyatuan dua budaya yang berbeza rentak dan cara permainannya. Ternyata Azizi telah membuat penyelidikan yang mendalam memahami fungsi alat-alat muzik sebelum menulis novel ini.


Istilah-istilah seperti vadi, syahi or gab, kinar or chat, garja, yang agak janggal bagi kita, tentu sekali didapatinya hasil kajian, pembacaan dan penyelidikan yang teliti. Malah jenis rentak pukulan alat-alat muzik itu seperti 6 1/2, 8 1/2 , vilambit, madhyan, theka, tintal, maidan, tal, tin, na, bol, kaida, gat, peshkar, tukda sebagai ilmu bantu bagi menguat dan meyakinkan pembaca.


Gambus, alat muzik permainan orang Melayu, menurut Azizi dipelajarinya juga dengan seorang pemain muzik alat itu di Johor ketika pesta layang-layang. Katanya, kebetulan pada masa yang sama ada dipersembahkan permainan gambus di pesta itu. Dan melalui penelitiannya, dia telah berjaya menggambarkan bentuk gambus itu seperti berikut; ‘badan gambus itu buncit seperti labu air, di permukaannya ditutup kulit kambing yang kering dan tegang, licin tidak berbulu. Leher gambus itu agak panjang dan kepalanya melengkok ke atas semula menyerupai kepala kuda laut, telinga pemulasnya seperti kayu hoki kecil dan bertali sepuluh.’ Lihat betapa rincinya diskripsi Azizi terhadap gambus.


Baca Lagi…

Ulasan

Catatan Popular