Suara Itu Anugerah (SIA)

Hampir lapan bulan tidak menaiki Penerbangan Singapore Airlines (SIA). Rindu rasanya pada negaraku, Malaysia yang banyak memberikan jasa. Terima kasih juga kepada SIA kerana memberikan perkhidmatan yang terbaik sepanjang penerbangan merentasi benua Afrika dan Asia. Ini adalah sesuatu anugerah yang paling bermakna. Demikian itu bukan cerita penerbangan SIA yang ingin saya lanjutkan.

Sepanjang setahun menjawat jawatan sebagai Ketua Badan Komunikasi dan Bahasa Arab PMRAM saya tidak pernah menghadapi kesukaran bertutur dengan baik. Lebih-lebih lagi sepanjang hidup saya, kalam saya mudah dan baik halnya. Tetapi tidak pada hari ini, (Muktamar Sanawi PMRAM) usaha saya untuk membaik pulihkan suara tidak berjaya.

Ubat tekak dan batuk dihirup tetapi tiada kesan. Sedih rasanya hati. Anugerah itu telah hilang. Reputasi sudah kurang. Kali terakhir saya menjadi pengacara majlis ketika kehadiran YB Brig. Jen. Dato’ Seri Abdul Hamid Zainal Abidin, Pengerusi Mara ketika Kursus Keusahawanan Pelajar Bumiputera Mesir di ARMA.

Saya disunting oleh MARA (Majlis Amanah Rakyat) untuk memperkasa tahap kebolehan supaya diasah dengan lebih mendalam lagi. Cita-cita saya ada dua, wartawan atau pengacara. Pengalaman duduk di pentas RTM dan Dewan Bahasa Pustaka (DBP) lebih mematangkan saya. Insya-Allah, jika ada rezeki saya akan ke bidang kewartawanan pula selepas ini. Bidang yang sememangnya saya lebih cenderung. Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Mass Com) yang saya inginkan.

Semua itu berkaitan dengan suara. Namun, sejauhmana anugerah Allah itu dikekalkan atau akan ditarik pada bila-bila masa. Moga diberikan kekuatan diri. Ya Allah anugerahkanlah nikmat ini berterusan.

Ulasan

Catatan Popular