Mari Makan


Sudah lama tidak menikmati makanan dan juadah negara sendiri, Malaysia. Mee rebus, nasi ayam, roti canai, mee bandung dan ais kacang adalah makanan yang menjadi pilihan saya. Ada yang berpendapat, duduk di negara orang harus menikmati dan merasai juadah negara orang. Namun, itu tidak bagi saya. Menikmati ketupat asli, lemang daripada buluh dan lontong dari daun pisangnya adalah asas yang tidak boleh berubah.

Pernahkah kalian mendengar perkataan gizi seimbang? Pemakanan yang mempunyai keseimbangan dalam kandungannya merupakan suatu perkara yang perlu diambil perhatian. Kajian mendapati bahawa 30% manusia di dunia ini mati kerana makan. Teringatkah saudara, baru-baru ini seorang kanak-kanak mati tercekik kerana menikmati kuih buah melaka yang dijual di kantin sekolah?

Seingat saya, ketika menuntut di darjah 4 sekolah rendah, hal demikian juga berlaku kepada saya. Alhamdulillah, nyawa saya masih panjang. Jika tidak, pasti saya tidak akan memblog seperti hari ini. Hehehe.

Vitamin Apa Dalam Makanan?

Makanan yang halal mempunyai vitamin yang baik berbanding makanan yang tidak halal. Saya tidak pasti fakta ini. Kehidupan yang tidak seimbang tanpa vitamin boleh menjejaskan sistem pencernaan. Fakta ini juga saya tidak pasti. Justeru, saya bercerita atas dasar untuk memberikan fahaman tentang makanan yang seimbang sahaja. Kalian tentu tidak faham apa yang saya ceritakan.Hahahaha.

Kesimpulan yang saya nak lontarkan adalah kekhuatiran saya terlalu tinggi jika BKPJM tidak membuat bazar pada bulan Mac ini kerana saya ingin menikmati juadah negara sendiri. Roti canai satu!

Ulasan

MZP berkata…
Syarat-syarat Pertandingan Membina Blog 2007 Anjuran BKPJM.

1. Anda mestilah seorang ahli BKPJM yang sedang berada di Mesir.

2. Anda mestilah mendaftarkan diri ke http://bkpjm.itopsites.com dan menampalkan kod HTML-nya di blog masing-masing ( supaya logo pertandingan kelihatan )

3. Logo mestilah dipaparkan di bahagian atas sidebar atau bahagian-bahagian yang mudah dilihat.

4. Pertandingan berlangsung sepanjang tempoh bermula dari 1 Mac 2007 ( 2 petang ) hingga 31 Mac 2007 ( 2 petang ), dan pemarkahan akan diambil sepanjang tempoh sebulan itu. Tiada markah diambil sebelum dan selepas tempoh itu.

5. Pemarkahan dibuat berdasarkan konsep penambahan dan penolakan markah sebagaimana perincian berikut :

a) Aspek-Aspek Penambahan Markah :

- Membuat apa juga posting/entri
- Membuat posting/entri bahasa Arab dengan tulisan Arab.
- Membuat Posting bahasa Inggeris
- Melakukan sebarang perubahan kepada template dan perubahan itu berjaya.
- Menambah sesuatu kod HTML atau item pada blog, yang asalnya item itu tiada dalam template asal. Setiap satu jenis konsep layak menerima satu kadar markah tertentu.

b) Aspek-Aspek Penolakan Markah :

- Blog tidak update kerana tidak membuat posting/entri.
- Membuat posting ciplak, berasaskan copy/paste, hasil penulisan orang lain.
- Tidak membuat perenggan langsung dalam entri/posting menjadikannya satu perenggan panjang berjela.
- Posting terlalu panjang dan membosankan serta meleret-leret.
- Tatabahasa terlalu teruk dan set taip terlalu teruk.
- Posting terlalu pendek ( kurang 10 perkataan )
- Melakukan perubahan pada template tetapi perubahan itu gagal.
- Melakukan penambahan item atau kod HTML, tetapi ia gagal berfungsi.
- Penambahan item atau apa-apa konsep yang serabut dan kucar kacir secara keterlaluan sehingga kelihatan terlalu serabut.

6. Pemarkahan berkenaan template akan dibuat secara mingguan manakala pemarkahan berkenaan entri dibuat secara harian.

7. Lima Blogger yang menduduki ranking teratas dalam carta topblog bkpjm akan mandapat markah bonus. ( dinilai pada setiap hari jam 3 petang )

8. Keputusan hakim adalah muktamad .

Yang benar, Mohd Zaki.

Sebagaimana yang kelihatan, markah paling besar berada pada posting dan entri, bukan pada design template. Namun kedua-duanya mempunyai kadar markah masing-masing. Selamat mencuba.

Catatan Popular