Mengapa perlu menolak tajdid? (Siri Pertama)

Oleh: Syafiq bin Zulakifli

Bermula November 2006, Majalah I terbitan Kumpulan Karangkaf cuba merungkai beberapa persoalan terhadap Gelombang Tajdid Pemikiran Agama serta beberapa kaitan ilmiah terhadap Konsep Tajdid Feqh, wajarkah dijalankan di Malaysia? Inilah beberapa persoalan yang sedang bermain diminda lantas memaksa saya menetapkan pendirian terhadap isu ini.

Selepas membaca laman web blog sahabat Ishaq Hanis, seorang ahli pemikir Mesir yang saya kagumi akan kehebatannya sehingga hari ini lantas menjadikan beliau sebagai idola untuk mencipta mesej bualan. Namun, hasil dari pengalaman berhadapan serta duduk menjadi pemikir bersama beliau, saya yakin beliau antara insan yang sedang mencari identiti bagi menggarap sebuah kejayaan hasil daripada pemikiran beliau sendiri. Kesan daripada itu, secara peribadi saya berpendapat sebab itulah laman beliau berjudul “Mencerna Pemikiran”. Cukup. Saya bukan hendak berhujah tentang diri beliau.

Bincang Petang

Saya pernah berbincang dengan beberapa orang sahabat berkaitan masalah tajdid ini. Ada yang berpandangan bahawa mentajdid seolah-olah cuba mengubah beberapa siri pemahaman pemikiran ke atas insan- insan jahil serta membentuk satu pemahaman baru di dalam masyarakat hari ini.

Mari kita cuba berbincang sebentar hasil daripada pendapat yang diutarakan oleh Saudara Hafiz Firdaus Abdullah, seorang juruterbang yang menulis buku-buku agama. Beliau mengatakan, beberapa perubahan yang perlu dilakukan oleh masyarakat pada hari ini adalah seperti berikut:-

Pertama, berubah daripada hafalan kepada kefahaman. Kedua, berubah dari membaca sejarah yang lampau kepada mencatat sejarah yang baru. Ketiga, berubah daripada istilah “mereka” kepada “kita”. Keempat, berubah dari “saya sibuk kepada “saya sibuk untuk Islam”. Kelima, berubah dari isu lokal kepada isu global. Keenam, berubah daripada teori kepada praktikal. (Petikan daripada Majalah I, Keluaran November 2006, muka surat 19-22)

Menghasilkan sesuatu yang belum terhasil bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, jika ia belum lagi diusahakan sesuatu itu tidak akan berjaya. Saya memberikan sepenuh kepercayaan kepada saudara/ri bagi mengenalpasti yang mana satu hak dan mana pula yang batil. Doa-doa mohon daripada Allah, moga kita ada wasilah yang benar. Jalan kita benar lantas akidah yang satu itu benar. Sekian.

(Sambung siri kedua di dalam mengupas perlukah tajdid fiqh di Malaysia?)

Ulasan

Catatan Popular