Awasi Diri Apabila MemBlogger

Sekadar Hiasan... Comelnye dia nie...

Kesian…sedih…malang

Itulah nasib yang menimpa Saudara Ahirudin Attan (Rocky’s Bru) dan Saudara Jeff Ooi melalui laman blognya. Mereka berdua di saman. Dengar khabar, mereka telah mengkritik dan memfitnah beberapa orang penting Akhbar News Straits Times. Walaupun demikian, nyawa sebagai seorang wartawan dan penulis adalah seperti di hujung bilah mata pisau.

Dunia bergerak begitu pantas. Daripada penulisan melalui sehelai kertas sehinggalah penulisan hanya di hujung jari melalui kekunci komputer menjadikan seseorang akan gubra sebentar. Mengapa?

Hal demikian terjadi apabila maklumat yang disampaikan seolah-olah tidak dapat diterima dengan hati yang terbuka. Namun, saya tidak menyalahkan mana-mana pihak. Sebagai seorang wartawan, perkara-perkara yang melibatkan soal peribadi mahupun berita-berita palsu hendaklah dielakkan.

Jika seorang pemblogger pun mudah-mudah disaman, bagaimana ingin mencurahkan kebenaran melalui mata pena? Kesian.

Pernah suatu ketika dahulu, sebuah akhbar tempatan Bahasa Melayu disaman atas alasan memfitnah di dalam penulisan mereka. Itulah kisah. Bukan mudah sebenarnya mahu mudah. Tiba-tiba saya terfikir, jika penulisan yang ditulis (dalam erti kata memfitnah kes) merupakan suatu kesalahan, jadi jika menulis isu-isu wahabi tak pernah kena saman pun?

Mungkin boleh dikatakan itu bukan perkara yang salah. Tidak mengapa. Itu jawapan kita. Ada hujah lain?

p/s : Adil maksudnya meletakkan sesuatu pada tempatnya. Contoh : Saya meletakkan songkok di atas lutut. Adil kah saya?

Ulasan

anasxz berkata…
Salam.. sekarang makin meluas dunia blog. setiap peribadi mesti ada blog. itulah tempat untuk menulis sama ada dari diri atau sekeliling.

siapa pun akan maarah apabila seseorang itu mengeluarkan kata-kata yang tidak disukainya kepadanya.

dalam satu laman web, ada menyarankan agar kita hari ni menggunakan blog sebagai alternatif terhadap tekanan terhadap media cetak. blog terbuka dan bebas.

Catatan Popular