Pelajar Agama Malas Membaca?

Klik DBP - Berapa ramai yang membacanya?

KAHERAH- Fenomena Mawi atau lebih dikenali sebagai TsuMawi merupakan suatu fenomena yang ditakuti oleh masyarakat hari ini. Baru – baru ini di dalam satu persidangan di Malaysia, ada pihak yang gerun terhadap realiti yang berlaku lantas menghujumkan fatwa bahawa fenomena Mawi mempengaruhi unsur kemerosotan pembacaan buku di kalangan para pelajar dan mahasiswa di universiti.

Perkara yang negatif ini seharusnya dipandang serius. Satu kajian yang dilakukan mendapati bahawa ramai pelajar dan mahasiswa terus sibuk membeli majalah hiburan yang menceritakan Mawi sebagai isu utama dan beberapa orang artis tempatan yang dikatakan amat laris di dalam pasaran pada hari ini. Kebimbangan ini sewajarnya dipandang serius oleh individu tertentu agar perkara negatif ini dapat dijauhkan.

Sahabat sekalian,

Di atas tadi saya coretkan fenomena yang berlaku di Malaysia yang dianggap terlalu meruncing akan permasalahan ini. Namun, disebalik unsur dan perkara negatif yang terjadi, ada perkara yang lebih ditakuti berlaku. Apakah dia?

Isu dan fenomena azhari malas membaca kitab. Perkara ini saya kutip daripada beberapa individu yang dianggap sebagai perisik terhadap masalah – masalah terkini yang saya utarakan. Perkara dan masalah ini dikatakan benar – benar berlaku dan amat parah sekiranya ia tidak diubati. Permasalahan yang berlaku ini memberikan impak yang negatif kepada golongan agamawan terutamanya azhari sekiranya masalah ini terus menular.

Isu yang saya bangkitkan bukanlah untuk menuding jari kepada sesiapa. Namun, sebagai penuntut di bumi Al-Azhar tidak menjadi kesalahan sekiranya saya berkata sedemikian kerana saya berada di tempat kalian. Seandainya sahabat rasa tamparan hebat daripada keratan ilmiah ini, namun saya lebih lagi daripada itu. Justeru, untuk menjadikan permasalahan ini boleh diselesaikan dengan mudah, koreksi diri dan peribadi adalah menjadi landasan utama bagi mencapai keberjayaan sebagai seorang azhari dan pendaie yang mampu menyampaikan sedikit ilmu untuk digunakan oleh masyarakat pada hari ini.

Ulasan

Catatan Popular