Sains Dalam Detektif Indigo


Novel Detektif Indigo - Faisal Tehrani
Saya baru tamatkan pembacaan saya menerusi Novel Detektif Indigo karya Faisal Tehrani. Rencam dan jalan cerita yang dibawa adalah berbentuk teladan dan nasihat. Namun, saya tidak pasti berapa banyak lagi elemen yang saya masih tidak diketahui. Uniknya, sejak memulakan sesi pembacaan, saya tidak pasti bahawa novel yang saya baca adalah novel rekaan semata-mata dan bukanlah suatu yang ‘real’.

Dari muka ke muka, helaian demi helaian yang dibaca tidak langsung menunjukkan bahawa ini adalah suatu cereka. Mujurlah penulis menyatakan pendirian di akhir babak bahawa novel tersebut semata – mata rekaan.

Dalam Novel Detektif Indigo, pengarang menjadikan pembaca lebih matang di dalam bidang ilmu sains dan penyiasatan. Rentetan dari babak ke babak menunjukkan pengarang terus mendominasikan pemikiran pembaca dengan menerokai alam sains, kimia, fizik dan seangkatan dengannya. Ini menjadikan penajaman pemikiran terhadap sains lebih mudah menyerap masuk apabila pembaca menghayati nilai teknologi yang disampaikan melalui karya beliau.

Novel ini cuba membangkitkan isu-isu remaja indigo yang mempunyai keajaiban dan keunikan yang luar biasa. Misalnya Chen –chung yang mempunyai nilai IQ sebanyak 357 sedangkan untuk mencapai tahap IQ terbaik hanyalah sekadar 120 sahaja.

Beberapa ilmu baru sains diperoleh apabila wujud watak “Si Tahukah Anda?” Beliau adalah Faruq. Seorang pelajar indigo yang mempunyai kelebihan seperi Chen-chung dan rakan – rakannya.

Membaca “Detektif Indigo” seperti mengkhatamkan majalah ‘Penyiasatan Remaja’ atau majalah – majalah fiksyen sains yang lain. Ini adalah perkara baru di dalam diri saya. Terima kasih kepada pengarang di atas ilmu yang diberikan.
Penulis

Ulasan

Catatan Popular