Meraut Pengalaman Di Kedai Buku

Beberapa buah buku yang saya dapatkan di Plaza Angsana, JB

Lewat petang tadi saya membawa diri bertapa seketika di Kedai Buku Badan Cemerlang, Plaza Angsana, Johor Bahru. Selepas bapa saya ripuh dengan tugasan sebagai Penolong Kanan Kokurikulum di SMK Mohd Khalid, Johor Bahru bulan April yang lalu, kini dikerah berpindah ke Jabatan Pelajaran Negeri Johor. Atas sentimen dan perkara – perkara sebegini memaksa saya mendapatkan kenderaan awam untuk ke sana, walau jarak cuma sekangkang kera.

Melangkah perjalanan memasuki ruang majalah dan buku di sana, meluaskan pemandangan saya tentang kepentingan membaca di kalangan mahasiswa pada hari ini. Kerajaan secara simbolik memaksa remaja serta belia hari ini menimba ilmu dengan membaca dan menikmati isi kandungan bahan bacaan peribadi.

Bermula daripada fiksyen sastera, saya berubah arah ke bidang syariah. Banyak juga buku yang telah saya miliki. Namun, ada pula yang terpaksa ditangguhkan dahulu kerana terlalu mahal harganya.

Hari ini saya ada satu matlamat. Mencari buku sastera sahaja. Alhamdulillah, saya telah memiliki enam buah majalah dan tiga buah buku sastera untuk dibawa pulang dan dibaca. Antara majalah yang telah saya dapatkan adalah Dewan Agama dan Falsafah, Dewan Bahasa, Pelita Bahasa, Tunas Cipta, Dewan Sastera, dan Dewan Budaya. Manakala tiga buku fiksyen sastera pula adalah Novel Detektif Indigo karya Faisal Tehrani, Warna Sari Sastera Melayu Moden yang memuatkan beberapa cerpen dari sasterawan terkenal tanah air, dan sebuah buku lagi yang berjudul Biografi Sasterawan A. Samad Said karangan Awang Abdullah.

Saya memaksa diri untuk menamatkan sesi pembacaan di dalam jangka masa yang singkat. Moga ada hasil yang bakal memutik.

Ulasan

Catatan Popular