Membebel Sebentar

Oleh : typeace
Usai menunaikan Solat Maghrib, aku pulang meneruskan sisa – sisa perjuangan mata pena yang masih belum selesai. Kelmarin, separuh daripada karya non – kreatif telah aku sempurnakan. Unsur dan bahan yang dipamerkan tidaklah sehebat mana, namun aku yakin akan peranan dan tanggungjawab aku sebagai orang agama. Aku perlu nyatakan sesuatu. Aku perlukan sampaikan sesuatu yang aku tahu. Semuanya melalui mata pena yang merupakan jalan perjuangan yang mudah untuk dipamerkan.

Karya kreatif bila pula akan menyusul. Entah. Mungkin keripuhan masa dan keadaan yang diisi dengan lena pejuang yang berpanjangan menjadikan aku alpa lantas ia terhenti seketika. Atau kerana rancangan televisyen yang berlambak memaksa aku duduk kejung di hadapan skrin tersebut.

Petang tadi, aku merantau ketiga tempat yang berbeza. Bermula daripada Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Selatan (DBPWS), kemudian ke Pejabat Pendidikan Agama Daerah Johor Bahru, kemudian melawat pula sahabat di Jalan Padi Huma 11, Bandar Baru UDA. Ketika di DBPWS aku mendapatkan majalah Tunas Cipta keluaran yang lalu. Bermula daripada bulan Mac sehingga Jun setelah aku tidak berkesempatan mendapatkannya kerana menuntut di Universiti Al-Azhar, Mesir. Sebelum meninggalkan DBPWS, sempat aku bertanyakan perkembangan pusat tersebut lantas mencari – cari ruang kosong sekiranya masih ada lagi program – program DBPWS yang boleh diikuti.

Lewat senja, aku keluar lagi dari rumah untuk berbincang dengan Dr. Mohd. Effy Saiful berkenaan buku program untuk Program Bakti Siswa. Terima kasih kerana beliau sudi membantu. Aku bukannya suka menyusahkan orang lain. Namun, sekurang – kurangnya masih ada lagi insan yang boleh membantu menggerakkan BKPJM di Malaysia ini. Rata – rata masih tidak dapat dihubungi di Malaysia tatkal khidmat dan jasa mereka diperlukan. Namun, aku tetap bersyukur apabila ada lagi yang masih dan sanggup membantu.

Fikiran kekadang buntu. Mujurlah aku ada Allah. Dia yang Maha Kuasa. Membantu dan menolong setiap gerak kerja agar senantiasa mudah untuk aku meneruskan tugas dan tanggungjawab ini. Jutaan terima kasih kepada Ustaz Fahrul Irfan yang banyak menggalas tugas sebagai Pengarah Program ini sanggup berkorban masa dan tenaga untuk membantu aku dan BKPJM. Syabas buat ustaz. Ini adalah usaha yang paling bermakna buat aku dan ahli BKPJM yang lain.

Tugas aku perlu teruskan. Banyak lagi perkara yang harus dilunaskan sebelum program bermula 17 Ogos ini. Doakan aku, dan semua sahabat – sahabat aku di sini.

p/s : Petang tadi, Rasul telefon minta perjumpaan di Maahad Tahfiz Pasir Gudang dengan Ustaz Norden.

Ulasan

Catatan Popular