Hijrah Itu Bukan Mudah

Sedetik Bersama Sebuah Kenangan

Alhamdulillah, dua hari lepas saya bersama tiga orang sahabat telah selamat sampai ke destinasi yang dituju. Bermula dengan perjalanan bersama SQ 493 – Singapore Airlines selama 10 jam untuk sampai ke Singapura, banyak suka duka yang telah saya alami. Ini adalah kali kedua saya pulang ke tanah air selepas kepulangan yang pertama lebih kurang lima bulan yang lalu. Namun, saya bersyukur kerana telah selamat tiba di sini.

Cabaran

Ramai orang menasihati saya untuk sentiasa bersedia menghadapi kemungkinan yang tiba. Nasihat itu saya simpan dalam saku ingatan saya. Belum sempat dua puluh empat jam selepas saya tiba di Singapura, saya telah dipanggil untuk menghadiri mesyuarat bersama jawatankuasa kampong di Kg Serkat, Pontian. Mesyuarat Program Sirih Pulang ke Gagang (PSPG) anjuran BKPJM dan DE Hikmah Management, syarikat milik Ustaz Irfan.

Pada hari Ahad, jam 5 petang saya diminta untuk bersama-sama Ustaz Irfan untuk ke sana. Alhamdulillah, saya tiba di sana tepat jam 7 malam dan terus ke Tanjung Piai untuk bersantai menikmati keindahan panorama pantai. Keseronokan yang amat sangat. Sudah lama tidak merasakan sepoi –sepoi angin pantai. Inilah sebuah pengalaman yang sangat terpendam.

Bertemu Pak Ismail, Sastera Lama Johor

Jaulah ke Pontian hari ini ( 16 Julai ) bukanlah sesuatu perkara yang biasa. Namun, kehadiran saya kali ini lain jadinya. Saya telah bertemu dengan Pak Ismail seorang sastera lama di Johor. Banyak yang saya cerita tentang sastera. Yang paling tidak dilupakan bagaimana sikap beliau yang terus menunjukkan saya semangat seni sastera dengan mengungkapkan setiap kata-katanya dengan puisi dan pantun. Saya rasa tidak menyesal hadir ke sini. Apa yang saya telah cari akhirnya dijumpai.

Pak Ismail telah menunjukkan sijil-sijil dan anugerah-anugerah yang diterimanya dari DBP. Banyak juga yang saya dapat timba dari beliau. Dari riak wajah yang tampak ego sedikit, namun itu bukanlah penghalang bagi saya. Itu cara beliau. Lebih 100 pantun dilontarkan kepada saya secara spontan. Saya tidak terlepas untuk merakamkan semua pantun yang beliau lontarkan kepada saya di dalam MP3 saya.

Tahniah buat diri saya dan Pak Ismail.

Ulasan

Catatan Popular