Terima Kasih Khamsah Wa Sab-ien

Oleh : typeace

Dua kali pernah terjadi. Lewat sebulan yang lalu; dua minggu yang lalu. Parah. Mungkin sangat parah. Mana tidaknya, di saat itulah Khamsah Wa Sa-ien amat berguna pada diri saya. Pertama kali menyeluk saku, saya pasti di dalam poket hanya tinggal Khamsah Wa Sab-ien. Ini bermakna saya tidak layak untuk menaiki kenderaan selain daripada bas yang hanya bernilai Khamsah Wa Sab-ien atau lebih murah daripada itu.

Kelakar memang kelakar. Mungkin itu suatu yang lucu. Saya mempunyai prinsip yang satu. Jika tiada wang kecil di dalam poket, wang bernilai 5, 10, 20 , atau sebagainya tidak akan saya pecahkan. Mengapa? Takut – takut tidak sampai sehari nilainya akan lenyap berkurangan. Namun, ianya bukanlah semata-mata menunjukkan saya terlalu kikir dalam perkar ini. Prihatin.

Saya ingin kembalikan beberapa nostalgia lampau. Pernah sekali, saya terpaksa berhati-hati memilih bas untuk pulang ke rumah. Saya pasti, jika pulang dengan bas 133, 1, 33, atau sebagainya (bas pendek) pastinya nilainya LE 1.00. Justeru, saya tidak akan menaikinya kerana saya hanya ada LE 0.75.

Di Kota Kaherah ini amat berbeza dengan Bandar Johor Bahru. Jika kita menaiki kenderaan awam (contohnya: bas), kita perlu membayar mengikut kadar nilai yang ditetapkan mengikut jenis bas. Berbeza dengan situasi Malaysia yang mempertaruhkan jarak perjalanan sebagai nilai kadar bayaran.

Perbandingan :

(i) Di Mesir, perjalanan daripada Gamik ke Darasah (Kuliah), dengan jarak jauh hampir 30 kilometer hanya bernilai LE 0.25 atau LE 0.50 (Jika menaiki 80 atau 65)
(ii) Di Malaysia, perjalanan daripada Bandar Baru Uda ke Bandaraya JB, dengan jarak jauh hampir 15 kilometer bernilai RM 1.70.

Walaupun kadar tambang amat murah di Mesir, ada sesetengah individu yang terlalu mengambil berat berkaitan nilai wang. Ada sesetengahnya yang langsung tidak akan bertolak ansur hanya dengan LE 0.25. Ini adalah suatu pandangan. Anda bagaimana?

(Khamsah Wa Sab-ien : LE 0.75)

Ulasan

Catatan Popular