Soalan 'Takyin'

SEMALAM saya dan teman-teman tahun akhir Jabatan Syariah Islamiah mengambil soalan 'takyin'. Bagi tahun akhir, peperiksaan syafawi (lisan) dinamakan 'takyin'.

Pada saya, perbezaan yang menentukan di antara peperiksaan lisan dan takyin adalah soalannya. Peperiksaan syafawi (lisan) seperti tahun-tahun sebelum ini, kita sudah tahu apa yang akan ditanya oleh pengawas peperiksaan bermula daripada awal sesi. Malah soalan-soalan yang akan disoal bagi madah feqah, usul feqah dan feqah perbandingan semuanya adalah secara tersusun mengikut tajuk (maudhui).

Tetapi, untuk tahun akhir, calon akan diberikan soalan dalam jangka masa tiga hari sebelum tarikh peperiksaan. Calon dikehendaki mengkaji soalan sepanjang tiga hari ini dan akan ditanya pada hari peperiksaan (ujian lisan) nanti.

Menariknya, soalan takyin bukan daripada maudhui. Tetapi soalan datang daripada kitab turath. Bagi matapelajaran Feqah, silibus yang digunapakai adalah Kitab Qalyubi dan Umairah syarah daripada matan Imam Nawawi (Minhaj Tolibin).

Manakala bagi matapelajaran Usul Feqah, kitab yang biasa digunakan adalah Nihayah Sul (Imam Isnawi) syarah daripada Imam Baidhawi melalui Syarah Minhaj Wusul Fil Ilmu Usul.

Barangkali yang tidak memahami, perkara di atas anggap sahaja begini. Kitab 'Hikayat Hang Tuah'akan ditanyakan di dalam peperiksaan nanti. Iaitu, bukan daripada kitab-kitab biasa tetapi kitab-kitab turath (sumber ilmu asal).

Tetapi, dikhabarkan juga ada sesetengah pengawas peperiksaan tidak bertanyakan soalan berkenaan hukum hakam tetapi yang ditanya adalah nahu dan sorof serta kaedah pembacaan bahasa Arab.

Tunggu rezeki masing-masing.

Ulasan

Catatan Popular