Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Sunday, November 30, 2014

Perintah Masuk Bumi Palestin

Oleh Syafiq Zulakifli
Perjalanan sirah melalui rancangan Ibrah yang dikongsikan bersama-sama oleh Ustaz Muhammad Syaari Ab Rahman tiba pada saat perjalanan kaum Nabi Musa a.s. diperintahkan untuk masuk ke bumi Palestin.

Dalam penghujung perjalanan kisah Nabi Musa a.s. untuk terus berdakwah kepada kaumnya, karenah yang ditunjukkan oleh Bani Israel makin bertambah. Malah dengan segala bentuk helah dan cubaan untuk mempersendakan Nabi Musa a.s. akhirnya Allah Taala masuk campur pada penghujung perjalanan kisah ini.

Firman Allah Taala dalam Surah Al-Maidah ayat 12 yang bermaksud, “Dan demi sesungguhnya! Allah telah mengambil perjanjian setia Bani Israel (supaya mereka menjunjung perintahNya dan menjauhi laranganNya), dan Kami telah utuskan dari kalangan mereka dua belas ketua (untuk memimpin golongan masing-masing); dan Allah berfirman (kepada mereka): "Bahawa Aku adalah beserta kamu (memerhati segala-galanya). Demi sesungguhnya jika kamu dirikan sembahyang, serta kamu tunaikan zakat, dan kamu beriman dengan segala Rasul serta menolong bantu mereka (dalam menegakkan agama Allah), dan kamu pinjamkan Allah (dengan sedekah dan berbuat baik pada jalanNya) secara pinjaman yang baik (bukan kerana riak dan mencari keuntungan dunia), sudah tentu Aku akan ampunkan dosa-dosa kamu, dan Aku akan masukkan kamu ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. Oleh itu, sesiapa yang kufur ingkar di antara kamu sesudah yang demikian, maka sesungguhnya sesatlah ia dari jalan yang betul."

Janji Allah Taala di dalam ayat di atas kepada golongan Bani Israel untuk terus beriman kepada Allah adalah satu daripada nikmat yang tidak dihiraukan oleh mereka. Walaubagaimanapun, Nabi Musa a.s. terus melaksanakan perintah dakwahnya dan melakukan pelbagai perancangan untuk memastikan kaumnya setia mengikut ajarannya.

Firman Allah Taala, (Nabi Musa berkata lagi): "Wahai kaumku, masuklah ke Tanah Suci (Palestin) yang telah diperintahkan oleh Allah untuk kamu (memasukinya); dan janganlah kamu berbalik undur ke belakang, (kalau kamu undur) maka kamu kelak menjadi orang-orang yang rugi (di dunia dan di akhirat)". (Surah Al-Maidah ayat 21)

Perintah Nabi Musa a.s kepada pengikutnya untuk masuk ke Tanah Suci Palestin merupakan perintah Allah Taala. Justeru, Nabi Musa a.s tidak melakukan tindakan dengan semberono malah melakukan perancangan rapi bagi memastikan kaumnya tidak merasakan dukacita di atas setiap arahan Ilahi.

Melihat daripada hal demikian, amat bertepatanlah kita mengenang peristiwa Hijrah Rasulullah s.a.w yang dilihat kebetulan perkara yang hampir sama dilakukan oleh baginda Nabi Muhammad untuk menguruskan pengikutnya masuk ke bumi Yathrib (sekarang dikenali dengan bandar Madinah Al-Munawarah) setelah melihat kekusutan dan kelemahan ummah sewaktu berada di Mekah.

Nabi Muhammad s.a.w menyusun strategi dan perancangan yang rapi bagi memastikan perjalanan ke bumi Yathrib melalui penghijrahan yang dilakukan bukanlah sia-sia.

Hal keadaan ini juga berlaku kepada pemimpin 12 kaum Nabi Musa a.s. yang disebut ‘Naqib’. Apabila Allah Taala telah memberikan jaminan kepada mereka yang berbaiah serta membantu Nabi Musa a.s., mereka akan mendapat ganjaran sekiranya mereka tidak berasa takut untuk masuk ke bumi Palestin seperti yang telah diperintahkan.

Dalam ayat yang ke-20, Surah Al-Maidah, Allah Taala menjelaskan, “Dan (ingatkanlah mereka wahai Muhammad), ketika Nabi Musa berkata kepada kaumnya: "Wahai kaumku! Kenanglah nikmat Allah (Yang diberikan) kepada kamu ketika Dia menjadikan dalam kalangan kamu beberapa orang Nabi, dan Dia menjadikan kamu bebas merdeka (setelah kamu diperhamba oleh Firaun dan orang-orangnya), dan Dia memberikan kepada kamu barang yang tidak pernah diberikan kepada seseorang pun dari umat-umat (yang ada pada masa itu)”.

Memperhalusi kata-kata Allah Taala melalui kalimah ‘Wahai kaumku! Kenanglah nikmat Allah” menjadikan pengikut Nabi Musa a.s. merenung dengan lebih mendalam hal tersebut. Mereka melihat bahawa hanya Allah jualah yang berhak memberikan segala pembalasan kepada mereka yang terus setia beriman kepada Allah Taala,

Malah Allah Taala telah menjanjikan jaminan untuk memperoleh keampunan daripada-Nya, kemenangan dan balasan syurga.

Mereka menjawab: "Wahai Musa bahawasanya di negeri itu ada kaum yang gagah perkasa, dan sesungguhnya kami tidak akan memasukinya sehingga mereka keluar daripadanya; kemudian jika mereka keluar daripadanya, maka sesungguhnya kami akan masuk (ke negeri itu)". (Surah Al-Maidah ayat 22)

Buya Hamka di dalam Tafsir Azhar menyatakan bahawa seramai  sepuluh orang daripada 12 orang golongan Hawariyyun itu tidak mahu meneruskan perjalanan untuk masuk ke dalam bumi Palestin seperti yang telah diarahkan Nabi Musa a.s.

Maka, “Berkatalah dua lelaki di antara orang-orang yang takut (menyalahi perintah tuhan), lagi yang telah diberi nikmat (taufik) oleh Allah kepada keduanya: "Seranglah mereka melalui pintu itu, kerana apabila kamu memasukinya maka sudah tentu kamulah orang-orang yang menang; dan kepada Allah jualah hendaklah kamu berserah (setelah kamu bertindak menyerang), jika benar kamu orang-orang yang beriman." (Surah Al-Maidah 23)

Melihat hal keadaan ini, Nabi Musa a.s. merayu kepada Allah Taala supaya tinggalkanlah segala nikmat kepada mereka yang tidak mahu terus mengikut dakwah Nabi Musa a.s.

Seperti yang dimaklumi bahawa, Allah Taala memberikan pelbagai anugerah dan keistimewaan Nabi Musa a.s. sebagai seorang Nabi. Antaranya, Nabi Musa a.s. diberikan kitab Taurat, malah di Semenanjung Sinai  didatangkan peristiwa patung anak lembu (Samiri) malah mereka diberikan Manna dan Salwa, tetapi mereka  tetap dengan karenah.

Malah Nabi Musa a.s. terus menyatakan kepada kaumnya, “Kamu diberikan Nabi-Nabi yang banyak tetapi kamu semua buat tidak tahu dan tidak mengerti akan setiap janji-janji Allah.”
Dalam perjalanan akhir ini, akhirnya Nabi Musa a.s. pun merayu kepada Allah untuk memisahkannya dengan mereka yang mengingkari perintahnya.

Firman Allah dalam Surah Al-Maidah ayat 25, Nabi Musa (merayu kepada Allah), katanya: "Wahai Tuhan! Sesungguhnya aku tidak dapat menguasai selain daripada diriku sendiri dan saudaraku (Harun); oleh itu pisahkanlah antara kami dengan kaum yang fasik itu".

Justeru permintaan Nabi Musa a.s. itu dijawab oleh Allah Taala melalui perhitungannya menyesatkan mereka selama 40 tahun di dalam kawasan Semenanjung Sinai supaya mereka menyedari setiap tindakan mereka akan diberikan balasan jua oleh Allah.

Allah berfirman: "Sesungguhnya negeri itu diharamkan kepada mereka memasukinya - selama empat puluh tahun, mereka akan merayau-rayau dengan bingungnya (di sepanjang masa yang tersebut) di padang pasir (Sinai); maka janganlah engkau berdukacita terhadap kaum yang fasik itu". (Surah Al-Maidah ayat 26)


>> Penulis adalah penyampai dan Penerbit Rancangan Radio IKIMfm 

Saturday, November 22, 2014

Nabi Musa Masuk Istana Firaun

Nabi Musa Masuk Istana Firaun
Oleh Syafiq Zulakifli,
Penerbit Rancangan Radio IKIMfmPada kali ini izinkan saya menyorot perkongsian ilmu Ustaz Muhammad Syaari Ab Rahman di dalam rancangan Ibrah yang bersiaran pada hari Isnin pukul 5.15 petang di radio IKIMfm. Seperti minggu- minggu sebelumnya, Ustaz Syaari mengupas perkongsian melalui kisah perjalanan Nabi Musa a.s. di bumi Mesir menghadapi Firaun.
Pada siri yang ke-10 ini, perjalanan Nabi Musa a.s dan abangnya Nabi Haron a.s. disingkap melalui perincian yang lebih teliti berdasarkan ayat-ayat Allah di dalam al-Quran ketika diperintahkan Allah untuk menghadap Firaun.
Di dalam Surah An-Nazi’at ayat 18 dan 19, Allah berfirman yang maksudnya, “Maka katakanlah (kepada Firaun), “Adakah keinginanmu untuk membersihkan diri (dari kesesatan). Dan engkau akan kupimpin ke jalan Tuhanmu agar engkau takut kepada-Nya?”
Perintah Allah s.w.t. agar Nabi Musa a.s menjalankan tanggungjawab menghadap Firaun menjadi perbahasan utama pada minggu ini. Tujuannya adalah semata-mata untuk memberitahu kepada Firaun bahawa tiada Tuhan yang lebih berkuasa selain Allah. Justeru, perintah Allah agar Nabi Musa memberanikan diri untuk menurut arahan Allah s.w.t sebagaimana ayat al-Quran di dalam Surah Toha (ayat 43-44) yang bermaksud, “Pergilah kamu berdua kepada Firaun kerana dia benar-benar melampaui batas. Maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan dia sedar atau takut.”
Allah mengajar Nabi Musa a.s. untuk berhadapan dengan Firaun di dalam keadaan lemah-lembut. Ini juga menjadi tanggungjawab kepada pendakwah untuk berhadapan dengan mad’u (sasaran dakwah) agar tidak kasar di dalam seruan agama Islam itu sendiri. 
Kisah Nabi Musa a.s. dan Nabi Haron a.s. masuk menghadap Firaun dirakamkan oleh Allah di dalam al-Quran. Ketika Nabi Musa a.s dan abangnya (Nabi Haron a.s.) melangkah masuk ke dalam istana Firaun, pengawal istana telah memberitahu kepada Firaun tentang kehadiran mereka berdua.
Firaun mengizinkan kehadiran mereka dengan katanya, “Izinkan mereka masuk agar kita boleh mentertawakan mereka.” Dengan lagak sombong dan bongkak Firaun tersebut, Nabi Musa a.s. menggunakan kebijaksanaanya untuk menyusun kata  agar dapat menjinakkan hati Firaun.
Al-Quran telah menggambarkan dialog di antara Nabi Musa dan Firaun sebagaimana yang tercatat di dalam Surah Toha ayat 47 yang bermaksud, “Maka pergilah kamu berdua kepadanya (Firaun) dan katakanlah, “Sungguh, kami berdua adalah utusan Tuhanmu, maka lepaskanlah Bani Israel bersama kami dan janganlah engkau menyeksa mereka. Sungguh, kami datang kepadamu dengan membawa bukti (atas kerasulan kami) dari Tuhanmu.”
Lalu, Firaun berkata, “Wahai Musa, siapa Tuhan kamu berdua?” Dalam hal ini, Firaun tidak bertanya kepada Nabi Haron, tetapi bertanya kepada Nabi Musa kerana menganggap bahawa Nabi Musa adalah seorang yang gagap dan tidak mampu berhujah dengan baik di hadapannya. Walaubagaimanapun, Nabi Musa telah berjaya menjawab  persoalan Firaun dengan tenang, “Tuhan Kami wahai Firaun adalah Tuhan yang telah mencipta sesuatu itu dengan segala bentuknya. Apa yang ada di bawah kamu semua itu ada bentuknya.”
Di dalam Tafsir Dr Hamka, beliau memperincikan berkenaan hal keadaan ini bagi menunjukkan kekuasaan Allah menjadikan setiap sesuatu kejadian itu tidak sama di antara satu sama yang lain. Ini dibuktikan dengan kejadian manusia, bahawa setiap sesuatu kejadian tersebut, seperti muka, cap jari, bunyi suara hatta kembar siam pun tidak sama.
Justeru, apabila jawapan ini muncul kepada Firaun, dia telah cuba untuk menukar cara pertanyaan tersebut dengan katanya, “Wahai Musa, jadi bagaimana dengan generasi-generasi lalu yang menyembah selain daripada Allah. Mereka tidak ditimpa kesusahan pun…” Pada keadaan ini, Firaun telah memutarbelitkan soalan dengan mengungkap sejarah lampau dan ilmu logik.
Apabila jawapan sinis ini dikeluarkan, maka Nabi Musa pun menjawab : “Yang telah berlalu itu tetap telah berlalu dan segalanya di dalam pengetahuan Tuhanku. Tuhanku tidak akan salah dan lupa.”
Begitulah perincian Allah di dalam al-Quran menerusi dialog di antara Nabi Musa a.s. terhadap Firaun. Hal ini disandarkan pada ayat ke 53 hingga 56 Surah Toha menyebabkan Firaun mati hujah kerana hanya menggunakan logik akal di dalam perdebatannya.
Dalam perkongsian minggu ini, dapat difahami bahawa hikmah di sebalik berhadapan dengan musuh tentunya memerlukan kekuatan ilmu di dalam berhujah. Kekuatan ilmu mantik -  juga seruan berdakwah dengan cara yang lemah-lembut dibuktikan oleh Nabi Musa a.s. yang terpaksa berhadapan dengan Firaun. Dakwah Nabi Musa untuk berhadapan dengan Firaun di dalam istana tentunya menjadi asas di dalam pembinaan karektor manusiawi yang ingin berdialog dengan musuh. Kupasan peristiwa ini akan bersambung pada minggu hadapan.