Diari

Justify Full
Al-Hidayat, Fitnah, Ulang Tahun, Obama dan Peperiksaan.

HARI INI saya menerima kunjungan hormat daripada Saudara Al-Hidayat daripada bandar Zaqaziq. Terima kasih kerana sudi bertemankan sunyi saya. Barangkali, saya bukan orang pasif. Oleh yang demikian, peperiksaan ini yang memaksa saya menghadap buku 24 jam menyebabkan saya akan 'mengamuk' sendirian.

Ya. Rutin harian saya adalah bermasyarakat dan turun berprogram. Malah pada saya, duduk di rumah dan hanya menghadap kitab ilmiah 100% boleh memuntahkan minda dan diri. Sebab itu, kunjungan teman-teman ke rumah barangkali melepaskan kebuntuan itu.

Ada beberapa perkara yang kami bincang. Bukan soal wanita. Walaupun saya tahu, Al-Hidayat cukup 'intim' dengan kaum wanita. Barangkali juga adik-adik perubatan di Zaqaziq ramai terpikat pada ke'macho'an beliau; tetapi sayang beliau sudah berteman.

Fitnah

KALI ini fitnah bertamu semula. Masih lagi ramai membenci kepimpinan saya. Biarlah. Saya yakin kepimpinan saya dilantik atas dasar tanggungjawab dan keikhlasan mereka membantu agama Allah. Moga-moga kepimpinan saya kuat. Ini kes kali ke berapa kepimpinan saya difitnah.

Semalam, rakan sejawat menghantar SMS daripada Malaysia berkenaan tekanan yang dihadapi. Saya doakan moga-moga beliau kuat dan tabah.

Ulang Tahun

Kek di atas adalah kek yang dibeli sempena Ulang Tahun kelahiran Saudara Adlan. Hari ini 2 Jun. Ulang tahun kelahiran Saudara Muhammad Kamarul Nizam Adam. Teman saya di Fakulti Pendidikan Islam, Universiti Malaya.

Salam Hari Lahir buat teman. Saya tidak mahu mengulas panjang tentang beliau saat-saat perpisahan berlaku enam tahun yang lalu. Bagi saya, teman...cukuplah bagi kita. Apapun, saya pernah bekalkan beliau dengan sebuah buku daripada Kota Kaherah ini. Moga-moga ada lagi peluang untuk saya bekalkan beliau khazanah ilmu daripada sini.

Obama dan Peperiksaan

Kerana seorang pemimpin kanan Amerika Syarikat ini akan berucap di Universiti Kaherah, Mesir pada 4 Jun ini, kertas peperiksaan saya yang dijangkakan iaitu 'Bahas Qadaya' akan ditangguhkan. Daripada satu sisi, saya amat kecewa kerana menunggu jadual baharu lebih seksa.

Apapun, 'Bahas Qadaya' adalah kertas peperiksaan yang saya akan hadapi selama 1 jam 30 minit sahaja kerana 50% markah lagi akan berkongsi dengan 'Bahas Qawaid' yang saya sudah hadapi pada peperiksaan Januari lalu.

Saya bersetuju dengan cuti yang diberikan kepada Universiti Al-Azhar pada hari Khamis ini. Pertama, bandar Kaherah akan sesak sekiranya tidak bercuti. Saya berpengalaman duduk bersembang dengan pakcik arab di dalam teksi, dan bertanya mengapa jalan raya di bandar Kaherah selalu sesak. Katanya, saudara; ini bandar Kaherah. Penduduk berjuta-juta.

Saya sudah dapat dengar 'kebarangkalian' yang akan diucapkan oleh Obama nanti pada hari Khamis ini terhadap perjanjian dengan dunia Islam, Palestin dan Israel.

Apapun, kita nantikan kemuncaknya!

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim