Penerbangan

Penerbangan daripada Kaherah ke Wales tidak makan masa yang panjang

SELEPAS seminggu yang lalu saya di'terbang'kan ke Seoul, kali ini saya berada di hadapan Pusat Pelancongan Amerika. Alamak! Boikot barangan Amerika lah. Yang kau pergi keluar daripada restoran Amerika siapa suruh?

Semua orang punya cita-cita. Betapa benar, saya punya cita-cita yang entah bila akan tiba. Saya khuatir akan lemas dalam cita-cita sendiri. Sedari itu, persiapan mengharungi cita-cita itu perlu.

Saya pernah mendengar nama Nottingham, Manchester, Mc Gill University, London, Birmingham, Lancaster, Georgetown University, Kent, Wales dan beberapa lagi buah universiti di Barat. Tetapi, saya hanya menjadi seorang pendengar sahaja.

Malah, sehingga saya menulis artikel ini tiada satu pendedahan diberikan untuk menyambung pengajian universiti di Barat bagi peringkat M.A. (Master) dan PhD.

Namun daripada satu sisi berbeza, ramai yang khuatir apabila Pengajian Islam dipelajari di negara Barat, pemahaman dan pembelajaran akan diberikan melalui pemikiran orientalis. Aduh!

Untuk menyambung mana-mana pengajian pun, yang penting ada 'ongkos'. Saya sedang berfikir-fikir sehingga hari ini. Jika diberi peluang untuk memenuhi hasrat itu, sudah cukup gembira bagi saya.

Tambahan :

Tajuk tesis M.A. pun sudah ada dalam pemikiran. :)

Gambar di atas adalah di hadapan American Sweet Hayyu Sabie, Kaherah.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim